Николай Денков: Има много сериозна дезинформация, СЕМ очевидно не си върши работата

Има много сериозна дезинформация в публичното пространство, с измислени твърдения и интерпретации, които изобщо не съответстват на истината. Това каза премиерът акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани и медии по време на живо излъчване на официалната страница на Министерския съвет във фейсбук.

За борбата с дезинформацията е важно да работят структурите, свързани с етичните стандарти на журналистите, смята министър-председателят. „Съветът за електронни медии (СЕМ) очевидно не си върши работата. Не може журналисти, които разпространяват неверни факти, вероятно знаейки, че са неверни, да не бъдат санкционирани по някакъв начин. Журналистическата етика изисква не просто да казвате нещо, а да го проверите през няколко източника. Има базови стандарти, които водещите медии по света спазват задължително“, коментира премиерът. 

„Лъжата няма място, освен ако не бъде казано ясно, че това е лъжа“, допълни още Денков. 

На въпрос, свързан с изказването на председателят на СЕМ Соня Момчилова, че „лъжата също има право на живот“, Николай Денков коментира: „Самият факт, че председателят на СЕМ може да изрече такава фраза, показва, че той не си е на мястото“. 

„За да има престъпления, трябва да има заложен в Наказателния кодекс съответният престъпен състав. Ние нямаме такъв в нашето законодателство, не е лесно и да се направи. Една от ценностите на демокрацията е свободата на словото. Ако ние започнем да забраняваме много лесно, в един момент ще се окаже, че трябва да внимаваме какво казваме, както се е случвало в едни предишни правила“, коментира премиерът. 

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини