Посланик Райков: Тримата български граждани са в различни британски затвори

Българският посланик във Великобритания, Марин Райков, потвърди информацията, че трима български граждани - Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова, арестувани във Великобритания по обвинения в шпионаж в полза на Русия, все още са задържани в затвора, като за това той е получил официална информация от британските власти. Той е заявил това пред БНР.

Тримата българи са били арестувани през февруари при акция на британската полиция заедно с други двама диши, които са били пуснати под гаранция. Така Марин Райков разсея настъпилата неяснота относно местонахождението на тримата българи.

Пред БНР посланик Райков заяви, че е отправил официално запитване към британските власти относно техният статут и местоположение. Отговорът, който е получил, е бил категоричен - тримата българи са задържани в различни затвори в страната, като е дадена точна информация за техните затворнически номера и други данни.

Британските медии продължават да следят развитието на случая. Според вестник "Дейли телеграф", има опасения, че тримата са действали като част от прокремълска мрежа и са опитвали да се намесят в българските избори във Великобритания. Освен това те се подозират в шпионаж срещу антикремълски фигури в Европа. Във връзка с това се проверяват и връзките им с партия "Възраждане".

"Дейли телеграф" също добавя, че тримата са използвали апартамент в Западен Лондон за последните 10 години, което е близо до стратегическа военновъздушна база. От друга страна, "Таймс" информира за свързана с групата "занемарена къща за гости" в Грейт Ярмут, собственост на Ирина Първанова, българска бизнесдама, купила го през 2021 година за сумата от 220 000 паунда, където е било намерено оборудване за изработка на фалшиви документи, включително паспорти и шофьорски книжки.

От партия "Възраждане" категорично отрекоха връзка със задържаните. Ето какво заявиха от партията:

"Нито един от тримата задържани българи не е член на "Възраждане" и не е участвал в организацията на изборния процес като представител на "Възраждане". Те обаче са българи, които до доказване на вината им, са невинни. Големият въпрос по отношение на този случай е - защо никой освен "Възраждане" не постави въпроса за това, че са нарушени гражданските права на българи от друга държава? Защо още МвНР не е привикало английския посланик? За пореден път ли ставаме свидетели на лъжлива разработка на ЦРУ за лъжлива "българска следа", която както Костадинов предварително предположи, вероятно ще бъдат направени опити да бъде свързана с "Възраждане".

Източник: news.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини