Замърсяването с ешерихия коли морската вода бил здравен, не екологичен проблем

о отношение на това изследване, което стана доста популярно в социалните медии вчера, то се отнася до здравен, но не до екологичен проблем. Трябва да правим тази разлиика. Не, че се опитвам да се измъкна от темата, но това са две отделни неща."

Така министърът на околната среда и водите Юлиян Попов коментира оповестеното вчера изследване на Софийския университет и асоциация "Активни потребители", което показа 7 замърсени с бактерията ешерихия коли плажа по Южното Черноморие при проверени общо 11. Най-фрапиращ бе случаят с Попския плаж на Царево където стойностите за E. Coli, достигат феноменалните 20 666 клетки/100 мл - над 41 пъти над нормата.

"При визуалния оглед на мястото беше установено вливане на силно замърсен поток в залива, наличие на неидентифицирани тръби/канализация в посока крайбрежието, и силен мирис на фекалии в района. В непосредствена близост, 100-200 метра, се намира недостроен и изоставен хотелски комплекс, и купища отпадъци. Важна подробност е, че всичко установено от нас, не фигурира в досието на плажа публикувано на интернет страницата на РЗИ-Бургас" - посочват изследователите.

Както и:

"Вероятно основен източник на замърсяване на крайбрежните води са незаконните и нерегистрирани вливания на отпадъчни води. Понеже застрояването е неравномерно, както и обхватът на канализацията, то качеството на водите за къпане не е еднакво на различните плажове."

Дали Министерството на околната среда и водите няма общо с чистотата на водите всеки сам може да прецени, най-малкото на база на това, че регионалните екоинспекции имат отношение към строителните разрешителни. Така например, както Клуб Z писа, екоинспекцията в Бургас е съгласувала десетки инвестиционни проекти в землището на Синеморец, въпреки че е известно, че селото няма пречиствателна станция и фекални води отиват в морето. Въпросната екоинспекция дълги години бе водена от Тонка Атанасова, която сега Попов направи свой съветник в министерството.

"Да, морето се замърсява, плажовете се замърсяват, проучванията, които ще покажем в следващите месеци, показват, че действително замърсяването на Черно море по-скоро нараства отколкото се свива. Аз бих казал за това проучване, че сякаш е проучване специално на мръсните места - не дава балансирана картина на цялото състояние", коментира още министърът днес.

Той все пак "приветства" едно от заключенията в доклада - че замърсяването не е свързано по никакъв начин с "Каховка".

"Проблемите са си наши и ние трябва да ги решаваме. Те са една разпределена отговорност между граждани, общини, различни министерства, различни институции.

Замърсявания има, не мога да кажа, че няма, но както казах, за да имаме ясна картина и балансирана картина, трябва да видим едно дългосрочно проучване на здравното състояние и бактериалното състояние, което не е въпрос на министерството на околната среда, но аз бих приветствал", заяви още Юлиян Попов.

На констатацията, че все пак Миниситерството на околната среда и водите пряко трябва да го интересува състоянието на водите, екоминистърът отвърна, че МОСВ имало определен тип задължения, свързани най-вече с управлението на язовирите и европейското финансиране на водни цикли.

Факт е, че регионалните здравни инспекции трябва да следят за E.coli, но както стана ясно, РЗИ в Бургас е обрисувала розова картина, която е различна от тази на Алма матер и "Активни потребители".

Източник: ClubZ

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини