След своя проверка от "ВиК"-Смолян отричат да има изтичане от колектора. Каква е истината?

Изображение 1 от 4

    Своя проверка започна днес "ВиК"-Смолян във връзка с констатациите, че умрялата в река Черна риба е натровена от битово-фекални води, изпуснати от градския колектор.
    От сутринта на мястото на инцидента беше зам.-управителят на дружеството инж. Румяна Фиданова.

    "Правим пълен обход на реката, активирали сме целия екип на "ВиК", лаборатория, звеното за управление на проекта, аз лично обхождам всякакви възможни зауствания. Не намираме никакви източници на замърсяване. По самия колектор не намираме никакви пробиви, никакви изтичания. Освен това при този оглед, който правя аз в момента, намирам огромни пасажи жизнена риба всякакви размери, маломерна, средна и големи риби по течението на реката, която в момента е избистрена и чиста цялата. Не мога по никакъв начин да конкретизирам източника на замърсяване. Възможно е от някакви производства да е имало някакво залпово замърсяване, което да причини ударно измиране на риба. Понеже реката в момента е много маловодна и ако е дошло замърсяване, било е залпово", каза инж. Фиданова. Според нея работата по водния цикъл на града няма общо със замърсяването.

    Не такова обаче е становището на РИОСВ, които още вчера обявиха, че в района на замърсяването няма промишлени предприятия, които да го предизвикат. Нещо повече, при обхода на експертите, които вчера цял ден бяха на терен, начело с директора си, са установени няколко източника на изтичане на битово-фекални води от градския колектор. Минути след проверката или малко преди нея изтичането спира, научи СмолянБгвести. Какво се излива в реката междувременно? Днес репортерът ни беше свидетел на подобен теч от тръба в кв. Райково, в района на улиците "Бяло море" и "Наталия". От тръбата в продължение на часове си течеше мътна вода в реката. От колектора ли изтича?/виж снимките/

    Събраната измряла риба от река Черна е около 150 килограма. "Виновниците трябва да си понесат санкциите и да поемат ангажимент за ново зарибяване", категоричен беше кметът на Смолян Николай Мелемов. Резултатите от взетите проби от официалните институции още не са известни. От РИОСВ обаче бяха категорични, че ще приложат цялата строгост на закона.

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
    Последни новини