Путин е посетил щаба на руската армия в Ростов на Дон преди смъртта на Пригожин

Руският президент Владимир Путин е посетил военния щаб в Ростов на Дон, който беше превзет от "вагнеровците" по време на бунта през юни.

Според британското министерство на отбраната в Twitter, той е направил посещението си на 19 август, малко преди смъртта на ръководителя на ЧВК "Вагнер" Евгений Пригожин, за да демонстрира властта си. Отбелязва се, че щабът на Южния военен окръг в Ростов на Дон се намира на 160 км от фронтовата линия. Там са разположени военни, които воюват срещу Украйна.

Според разузнаването руският президент е провел среща с висши офицери, сред които началника на Генералния щаб генерал Валерий Герасимов, който продължава да командва операцията в Украйна.

"Група от Вагнер за кратко пое щаба през юни 2023 г. Путин най-вероятно иска да демонстрира силата си и да представи висшето военно командване като работещо както обикновено", обясняват от британското министерство на отбраната.

Какво се знае за гибелта на Пригожин

На 23 август самолет Embraer се разби в Тверска област на Руската федерация. Всичките 10 души на борда са загинали. Сред тях са седем "вагнеровци". Първоначално се появиха версии, че Пригожин е бил в друг самолет на "Вагнер", който по това време се е намирал в близост.

Впоследствие стана известно, че спасителите са открили тялото на Пригожин на мястото на катастрофата. Преди катастрофата стюардесата разкри, че самолетът на шефа на ЧВК внезапно е бил изпратен на "краткотраен и непонятен ремонт" преди полета.

Каналът на Пригожин в Телеграм написа, че самолетът е бил свален. Той е летял от Москва за Санкт Петербург и се разбива малко след като е излетял в Тверска област.

Загиналите при самолетната катастрофа (Униан):

  • Дмитрий Уткин - подполковник от резерва, професионален военен, до 2013 г. - командир на 700-ти отделен отряд специални сили на 2-ра отделна бригада специални сили на ГРУ на Министерството на отбраната. Командир на групата Вагнер;
  • Валери Чекалов - бивш бизнесмен, свързан с бизнес структурите на Пригожин, заместник на Пригожин в ЧВК Вагнер, за който се твърди, че отговаря за службата за сигурност на ЧВК;
  • Евгений Макарян - наемник от ЧВК "Вагнер", фигурира в списъците на сайта "Миротворец";
  • Александър Тотмин - наемник от ЧВК "Вагнер", според сайта "Миротворец", воювал в Судан;
  • Сергей Пропустин - наемник от ЧВК "Вагнер", разузнавач-гранатометчик, фигурира в списъците на сайта "Миротворец";
  • Николай Матусеев - информация за него не е намерена.

В Санкт Петербург възникна спонтанно създаден мемориал в близост до центъра на "Вагнер".

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини