България - отборен световен шампион по художествена гимнастика

След трийсетгодишно прекъсване, българските гимнастички станаха шампионки в отборната надпревара на 40-ото световно първенство по художествена гимнастика във Валенсия. През 1993 година, отново в Испания, но в Аликанте Мария Петрова, Юлия Байчева и Бранимира Маркова, която понастоящем е главен мениджър в националния отбор, покоряват световния връх, припомня пратеникът на БНР във Валенсия Кръстина Иванова.

Сега отборната световна титла за България отново е факт, въпреки сериозните грешки, допуснати от българския ансамбъл вчера, оставили Женина Трашлиева, София Иванова, Камелия Петрова, Рейчъл Стоянов и Радина Томова на незавидното 14 място в съчетанието на обръчи и на 12 място в многобоя. 

Индивидуалните ни състезателки - Боряна Калейн (със сребърни медали на бухалки и лента) и Стилияна Николова (бронзово отличие на топка), както и ансамбълът ни събраха общо 330.150 т. Така оставиха зад гърба си отборите на Германия (326.350т.) и на Италия (323.850т.). За отборното подреждане допринесе и дебютантката Ева Брезалиева, която игра само съчетание на лента.

До края на световното първенство остава днешният финал в многобоя при индивидуалните състезателки, където ще участват Стилияна Петрова и Боряна Калейн, както и финалите на отделните уреди при ансаблите утре, когато българките ще се представят на три ленти и две топки. 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини