Макрон за Нигер: Ако подобен преврат се случи в България или Румъния?

В обръщение към посланиците на 28 август президентът на Франция Еманюел Макрон защити твърдата си позиция срещу хунтата в Нигер, рискувайки да изглежда изолиран, пише Le Figaro.
За да бъде по-убедителен и да докаже, че действа с еднакъв аршин, Макрон дори приведе пример, в който включи имената на България и Румъния.

Миналата година традиционното годишно обръщение на френския държавен глава към посланиците, силно засегнати от завръщането на войната на континента, постави фокус върху бавното излизане на Европа от безгрижния свят без войни.

През 2023 г. друга криза - тази в Африка, заема централно място в речта на Еманюел Макрон пред представителите на френската дипломация.

С постепенно увеличаващото се противопоставяне с пучистите в Нигер, които настояват за напускането на френския посланик в Ниамей, видимо ядосаният Еманюел Макрон предупреди, че няма да се поддаде на хунтата:

„Въпреки натиска, въпреки всички декларации на нелегитимните власти, френският посланик ще остане в Нигер и политиката на Франция няма да се промени."

Париж няма да признае властта на пучистите и няма да пусне президента Базум, държан като заложник в президентския дворец в продължение на месец, след като беше свален от военните.

Източник: ДнесДирБГ

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини