С 3 млн. лева са се увеличили плащанията през ПОС терминалите на НАП Смолян

С 3 млн. лв. са се увеличили плащанията към бюджета чрез ПОС терминал на НАП през 2023 година, спрямо същия период на миналата година, отчитат от офиса на агенцията в Смолян.

Над 9,6 млн. лв. са внесените от началото на годината в НАП Смолян чрез ПОС терминал данъци, осигуровки и други публични задължения. За същия период на 2022 г. платените суми чрез такива устройства са 6,6 млн. лв.

Предпочитанията към този начин на плащане растат, тъй като са без такса и се отразяват на момента в данъчно-осигурителните сметки на клиентите. ПОС терминалите се ползват най-вече за плащане на данъци и здравни осигуровки. В офиса на НАП в Смолян устройствата за разплащане са 6 разположени в офиса за обслужване на клиенти и едно в изнесено работно място в гр. Девин.

Всеки, който притежава банкова карта може да превежда чрез ПОС - както дължими данъци и осигуровки, така и задължения към други институции, събирани от НАП, като глоби от КАТ, съд, община и др. Ако едно лице плати данъци или осигуровки безкасово, средствата постъпват по сметката му веднага и задълженията биват погасени автоматично, а не след 24 часа, както е при традиционните банкови преводи. Клиентът може дори да получи при необходимост, удостоверение от НАП за липса на задължения.

Задължения към други институции, като например фиш от КАТ или такива, които са в процес на принудително изпълнение, изискват допълнителна обработка и разпределение, поради което погасяването им отнема повече време.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини