Откриха причината за повечето от най-разпространените алергии при децата

Няколко от най-разпространените алергии при децата са свързани с бактерии в червата, сочат резултати от изследване на специалисти от университета на Британска Колумбия и Детската болница към университета, съобщи електронното издание "МедикълЕкспрес".

Изследването, публикувано в "Нейчър комюникейшънс", идентифицира характеристики на чревния микробиом при деца, развили една от четирите водещи алергии - екзема, астма, хранителни алергии и алергичен ринит. Резултатите от него може да доведат до разработването на методи за прогноза дали детето ще развие алергия, както и на начини за предотвратяване на развитието на алергии.

"Наблюдаваме, че все повече деца и семейства търсят помощ в спешни отделения заради алергии", каза д-р Стюърт Търви, преподавател по педиатрия в университета на Британска Колумбия и изследовател в Изследователския институт на Детската болница.

"Mилиони деца по света страдат от алергии, включително и всяко трето дете в Канада, и е важно да разберем защо това се случва и как да се предотврати", каза той.

Изследването е едно от първите, което изследва едновременно четирите водещи педиатрични алергии за училищна възраст. Учените са анализирали медицинските данни за 1115 деца от раждането им до петгодишна възраст. Половината от тях не са имали данни за алергии в този период, а останалите са били диагностицирани от лекар с една или повече алергии. Учените са изследвали и микробиома от проби при клинични посещения на деца от тримесечна до едногодишна възраст. Тези проби са разкрили бактериален профил, свързан при всички деца, развили една от четирите алергии до петгодишна възраст. Той показва дебалансиран чревен микробиом, който вероятно уврежда чревната лигавица и предизвиква възпалителна реакция в червата.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини