От мрежата! Добровлният отряд на Смолян в спор с местната управа

Природата за поред път доказа колко общините и държавата са неподготени за бури и стихии. Макар и далече от Смолян, потопа по Южното ни черноморие пряко засегна и нас. Една от жертите се оказа наш съгражданин-отишъл да си вади хляба като строителен работник. 
От бедстващият район призовават за помощ, за доброволци, които да се включват в спасяването на бедстващи и отстраняване на щетите. Сред първите, които помагат от снощи са доброволци с офроуд джипове, които евакуират деца и жени от най-засегнатите места. Изтеглят закъсали коли със цели семейства. 
Само преди седмица отново доброволци помагаха на бедстващо Чепеларе. В гасенето на пожара се включиха десетки мъже напълно доброолно. Това за пореден път доказва колко важни са доброволните отряди. Смолян трява да се гордее, със своето формирование от млади и смели мъже. Те са тези, които наред с пожарникари, армия и дуги са от първите, които влизат в битката с пожари, наводнения, преспи от сняг и др. Ръководителят на  Доброволното формирование към Община Георги Йочев днес направи изявления в профила си във фейсбук, в което се съдържа обвинения към Община Смолян. В дискусията се вклюва зам.кметът Марин Захариев, който нарича написаното от Йочев -"срам"
Публикуваме написаното от Йочев без редакторска намеса:
Като ръководител на Доброволното формирование към Община Смолян искам да направя следното изявление:В иначе светлите празнични дни, когато честваме Съединението на България и Източна Румелия, Природата отново напомни за себе си - пожари, урагани, опустошителни наводнения. Масово, в цялата страна. Клетата ни държавица е изправена пред изпитания, в които можеше да помогнем адекватно.Защо "можеше"? Доброволното формирование към община Смолян разполага с 19 души - отлично обучен и стикован екип от доброволци, които подпомагат екипите на Пожарната в редица наводнения и пожари от 2013 г. насам. За тези десет години на терен сме придобили натренираност и знания, които ни дават увереност, че можем да бъдем полезни в много ситуации.Тук идва едно "но". В момент на мобилизация, когато всяка минута е ценна, ние не знаем къде се намира техниката ни, закупена с целеви средства, отпуснати от държавата за нуждите на доброволците.Щедрото общинско ръководство я раздава без проблем на работниците по временната заетост, защото така е по-лесно.В момент на мобилизация, когато всяка минута е ценна, ние нямаме на разположение личен високопроходим автомобил, с който да достигнем до епицентъра на бедствието.В моменти като днешния апелирам за по-адекватно и отговорно отношение към екипа на доброволното формирование, защото в противен случай ние не можем да бъдем полезни при възникване на опасни за населението ситуации, завършва изявлениието си Йочев.
В коментарите по-долу откриваме още информация за проблемите на формированието от друг доброволец-известният планински водач Александър Караджов:
"Г-н Ръководител, къде ни отиде Щаерът, който РСПБЗН Смолян дари ексклузивно за нуждите на ДФ Смолян? Питам: кой ходи на лов с него и за чии лични нужди и облаги се ползва!?Къде отидоха чисто новите резачки, които бяха закупени ексклузивно за нуждите на доброволците?Кога ще бъде подменено облеклото ни, което вече е с изтекла годност??Много въпроси има, много. И трябва да бъдат отнесени към настоящото кметско ръководството!Идат избори, белким някой се чукне по кратуната, че в тая община има и доброволци, пита Караджов
В дискусията, в мрежата обаче се включва и зам.кметът на Община Смолян Марин Захариев, който в отговора си категорично отхвърля обвиненията на Йочев.
Пубикуваме отговорът на Марин Захариев също без редакторска намеса: Жалко! Жалко, че на национален празник и толкова труден момент отново популизъм и изопачени данни.
1. Доброволците излизат на терен по установен ред - заповед, заявка колко души, колко дни и т.н. На база на участието на всеки му се ЗАПЛАЩА. Доброволците искат и получават безплатно ползване на басейн, спортни обекти и др.2. Всеки има екипировка, а общо се ползва общинска техника според нуждите.3. Всичко се извършва координирана с ПБЗН, Община, МВР.4. Щаера е наличен и ВИНАГИ при нужда е предоставян. Трябва да се знае, че той е ползван от бщината и общински служители десетки пъти за помощ на населението и много по-малко от броволното формирование. От формированието са ползване и други автомобили при нужда и заявка.5. Ако някой иска да отиде и помага доброволно той може да го направи във всеки момент. формированието обаче работи по правила, координирано и вие най-добре го знаете - кой може да шофира, кой да работи с резачка, координация в различни бедствия с институции и т.н.Срам ме е, че в тази ситуация и на тъкъв ден се опитваме да клеветим, а не да помагаме, завръшва Захариев
 

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини