Спешна среща в НС с Асен Василев за парите за бедствия

Парите за бедствия, които държавата отпуска на комисията за подпомагане на пострадалите, ситуирана към МВР, ще съберат днес председателите на бюджетната комисия и на комисията по вътрешна сигурност и обществен ред - Йордан Цонев и Десислава Атанасова с финансовия министър Асен Василев и със заместник-министъра на вътрешните работи. Това съобщи самата Атанасова в кулоарите на Народното събрание.

Шефката на депутатите от ГЕРБ-СДС парира и критиките на опозицията, с които започна пленарният ден. В декларация от трибуната лидерката на БСП поиска изслушване на премиера Николай Денков и финансовия министър Асен Василев, за да обяснят колко пари има във фонд "Бедствия и аварии", като поставиха и въпроса за корупцията като проблем на фона на наводненията.

От "Възраждане" пък настояха за оставката на военния министър Тодор Тагарев с два мотива - заради подарените на Украйна БТР-и, които са ни били нужни в бедствието в Царево, както и заради скандалния случай със съветника му Мустафа Емин, заплашил с уволнение медици от "Пирогов". Лидерът на партията разкритикува министъра на отбраната още и заради това, че армията не се е притекла на помощ навреме на бедстващите в района на Царево.

Според Десислава Атанасова с темата за помощта за Украйна се спекулира. "В момента всички сили и средства включително и на политическите партии трябва да бъдат за единение, да превъзмогнем щетите от бедствието, има време да се искат оставки", смята председателката на ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Да спекулираш политически, когато е обявен ден на траур в няколко населени места, е недопустимо", категорична е Атанасова.

"Следях прогнозите за времето, които предупреждаваха за такива силни валежи, може би отговорността наполовина е и на институциите, на местната власт, сега трябва да се организираме като държава, за да може хората да не бедстват", изтъкна Атанасова. Тя припомни, че миналата година, по време на наводненията в карловски села, политици са си правили пиар, но една година по-късно хората отново казват, че не са преодолени щетите и последствията от бедствието.

"Не искам да спекулирам с това кой кога е управлявал - служебно правителство, редовно, кой е изпълнил ангажиментите си, не искам и да се връщам във времето, когато нашата политическа сила, подкрепи хората, когато имаха нужда, например в Бисер, трябва ли от това да се прави политически пиар", коментира Атанасова.

"Алогично е след като си бил вицепремиер и не си направил нищо, освен да внесеш един законопроект, както самата Нинова каза, да излизаш и публично да говориш за липсата на организация в серия от бедствия. Със страданията на хората никой не бива да спекулира политически", конкретизира тя и адресата на коментара си - Корнелия Нинова. По-рано лидерката на БСП каза, че проблемът с наводненията е свързан с незаконна сеч на гори, с непочистени речни корита и корупция.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини