6 съвета за справяне с подуването на стомаха

Най-накрая използвате заслужения си отпуск и излизате от града за няколко дни почивка. Багажът е опакован, тоалетите за пътуване са изгладени и сте казали довиждане на колегите. След няколко часа пътуване до желаната дестинация, сте стигнали успешно и сте готови да разгледате забележителностите или да се отпуснете край басейна. Нищо не може да обърка картинката, освен появата на неприятния дискомфорт в стомаха, познат още като подуване.

Подуването по време на пътуване е често срещано явление. От сухия въздух в самолета до дългите часове седене в колата или малко повече чашки розе, храносмилателната ни система лесно може да се разстрои и натовари. Ако страдате от подуване по време на пътуване, знайте, че не сте сами и има много начини да победите проблема.

1. Ежедневно движение

Един от най-големите виновници за подуване и други храносмилателни проблеми по време на пътуване е заседналият начин на живот. Независимо дали става въпрос за дълго пътуване със самолет, няколко часа в кола или излежаване на плажа, цялото това седене забавя храносмилателния ви тракт. Звучи просто, но най-лесният начин да предотвратите това е като умишлено се движите ежедневно.

По време на пътуване се опитайте да станете, за да се разтегнете и да се разхождате на всеки един до два часа, особено при по-дълги пътувания. Ако се движите с кола, правете почивки, за да разтъпчете краката си, да раздвижите процесите в организма и да осигурите малко въздух на системите. Когато пристигнете на крайната точка, не седете само в хотела, а си организирайте леки преходи или разходки. Ако пък ваканцията ви включва повече часове край морето, може да се разхождате по плажа или дори да се разтягате на пясъка, гледайки към водата.

2. Хидратирайте се

Когато става въпрос за преодоляване на подуването по време на почивка, водата е най-добрият ви приятел. Пътуването може да причини дехидратация, поради което кожата ви често се чувства суха или матова след като слезете от самолет или кола след няколко часа.

За да задвижите нещата, пийте вода по време на пътуване и през целия ден, след като достигнете дестинацията си. Пътуването с бутилка вода улеснява постигането на вашите цели за хидратация и като допълнителен бонус спестява пари, които иначе бихте похарчили за скъпи бутилки вода на летището, а и е по-добро за планетата.

Ако пиенето на алкохол е част от плановете ви за ваканция, изчакайте да стигнете до местоназначението си, за да избегнете неприятно подуване по време на пътуване. Когато започнете да пиете любимите си коктейли, отпивайте разумно и опитайте да редувате с вода между напитките. Въпреки че пиенето на алкохол не е заместител на добрата старомодна чаша вода, можете да останете на върха на хидратацията си, като добавите вода към напитките си, поръчате шприцове с газирана вода вместо сода или поискате кубчета лед във виното си.

3. Избягвайте дъвките

Най-вероятно сте чували поговорката, че дъвката в самолета предотвратява заглъхването на ушите. Въпреки че това може да е вярно, то не е толкова добро за вашето храносмилане. Когато дъвчете дъвка, вие поглъщате излишен въздух. Това може да доведе до натрупване на газове в стомаха, причинявайки дискомфорт. В зависимост от вида дъвка, тя може да съдържа и изкуствени подсладители или захарни алкохоли, за които се съобщава, че имат отрицателни ефекти върху храносмилането.

4. Помислете за пробиотик

Пробиотиците са добавки, които съдържат бактерии, за да помогнат за поддържането на здрав чревен микробиом. Диетолозите винаги препоръчват да се съсредоточите върху хранителните вещества в храните, но ежедневният прием на пробиотик, докато сте на почивка, може да ви помогне да запълните всички хранителни пропуски, които изпитвате със смяна на режима.

Когато търсите пробиотик, не забравяйте да изберете такъв, който се освобождава бавно. В противен случай пробиотиците могат да се разградят в стомашната киселина, което означава, че полезните за вас бактерии никога не достигат до дебелото черво, както се предполага. Пробиотиците, обозначени като „освобождаващи се във времето“ или „бавно действащи“, са най-добрият ви залог.

Ако приемането на добавки не е вашето нещо, изберете храни, които по своята същност съдържат добри бактерии за червата ви. Ферментирали храни, като обикновено кисело мляко, кефир, кисело зеле, мисо, кимчи и темпе, са източници на пробиотици. От друга страна, пребиотичните храни осигуряват храна за самите чревни бактерии, които също играят роля за здравия и щастлив стомашно-чревен тракт. Източници на пребиотични храни включват лук, чесън, аспержи, овес, ленено семе и ябълки.

5. Яжте внимателно

Ако се заслушате много добре, ще чуете точно от какво има нужда вашето тяло. Докато сте на почивка, настройте се към това вътрешно познание, като се храните внимателно. По време на ваканцията е чудесно време да осъществите по-добра връзка с организма си, тъй като мозъкът ви не е зает с други неща и си почива.

Спокойствието по време на хранене настройва тялото ви за оптимално храносмилане, а това ви дава представа кога всъщност сте сити – печеливша опция за предотвратяване на подуването.

6. Планирайте храненето си предварително

Докато сте на почивка, винаги е добре да опитвате нови неща и местната кухня, които обикновено не може да си приготвите у дома. Въпреки че това е доста опознавателен и обогатяващ процес, определени храни и по-обемни ястия могат да предизвикат хаос в храносмилането.

По време на почивка внимавайте за храните, които консумирате и избягвайте определени съставки, за които знаете, че ще причинят подуване, газове или общ дискомфорт. Често срещани виновници за стомашно-чревния дистрес са кръстоцветните зеленчуци, като броколи и карфиол, бобови растения и млечни продукти, ако имате непоносимост към лактоза.

Лесен трик за справяне с подуването е запасяването със здравословни междинни закуски, за да осигурите на тялото си усещане за нормалност, докато пътувате. Ядки, пуканки, сушени плодове без добавена захар и предварително нарязани зеленчуци, които няма да се развалят, са богати на хранителни вещества и пълни с фибри, за да поддържат редовното храносмилане.

Източник: Tialoto

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини