Делян Пеевски поиска спешна смяна на инспектората на Висшия съдебен съвет

Депутатът от ДПС, санкциониран по закона "Магнитски" заради корупция Делян Пеевски обяви пред журналисти в кулоарите на парламента, че ще поиска още днес да започне процедурата по избор на нов състав на инспектората към Висшия съдебен съвет (ВСС). Причината по думите му е, че бил възмутен от отговора, който получил от тях по случая с нападнатата Дебора Михайлова в Стара Загора.

"Възмутен съм от техните действия заради случая Стара Загора, получих отговор как нищо не могат да направят по съда и нищо не е нарушено. Как си го представяте, видяхте това момиче... Възмутително е. ", каза Пеевски.

Мандатът на Инспектората на ВСС изтече още през 2020 г., но настоящият му състав продължава да работи след като Конституционният съд се произнесе, че членовете му ще продължат да изпълняват функциите си до избиране от Народното събрание на главен инспектор, съответно на инспектори.

Досега от управляващата (не)коалиция и партньорът им ДПС не са представяли позиция какво трябва да се случи с Инспектората предвид предстоящите промени в Конституцията. Единствената заявка е спрямо състава на Висшия съдебен съвет, за който бе решено, че ще бъде подменен едва след промените в основния закон.

Те по всяка вероятност ще бъдат гласувани на първо четене преди местния вот на 29 октомври, обяви във вторник председателя на парламентарната комисия по конституционни Радомир Чолаков от ГЕРБ. Той посочи, че становището на Венецианската комисия по законопроекта за промени в Конституцията се очаква да бъде готово в началото на октомври, а веднага след това може да започне дебатът за първото гласуване по предложенията и да има гласуване.

Пред журналисти Пеевски коментира, че всички промени за първо гласуване ще бъдат подкрепени, за да може да законопроектът да мине. Той обаче даде заявка, че между първо и второ четене ще бъдат направени другите промени. Днес депутатът от ДПС не посочи какви ще бъдат те, но във вторник допусна между двете четения да бъде записано, че България е член на ЕС и НАТО.

Пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова от своя страна отсече, че никой от депутатите й няма да подкрепи текстовете за промяна на Конституцията, в които да бъде записано членството на България в ЕС и НАТО и да няма референдуми по този въпрос. "Това е абсурдно. През конституцията да забраниш на народа да се произнася е неприемливо", коментира тя. Нинова припомни, че за социалистите са неприемливи и текстовете, свързани с промяна на датата на националния празник и възможността хора с двойно гражданство да заемат ръководни позиции във властта."Нашите гласове за необходими, за бързата процедура, но не даваме и един глас за тези промени", заяви тя преди началото на парламентарното заседание.

Пред това по повод думите на секретаря по сигурност и отбрана на президента Димитър Стоянов, който във вторник не изключи депутатът от ДПС Делян Пеевски да заеме пост в службите, Пеевски отговори с критика: "президентът сам да го каже, защо говори през говорители?", попита той.

По-рано днес в интервю за bYV, депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Даниел Лорер заяви, че няма шанс Делян Пеевски да бъде предложен за шеф на ДАНС, нито да бъде подкрепен. Лорер допълни, че депутатът от ДПС няма да пише Конституцията, а ще подкрепи това, което ще бъде създадено.

"Важно е да се каже, че това беше огромен компромис. Дали да продължим да имаме серия служебни правителства, които тласкат България далеч от нейната европейска ориентация, или да си кажем, че след три избора е ясно, че България не може да се управлява, ако няма договорка, сглобка, коалиция и да се борим за неща, които считаме за важни. Едно от тях е правосъдната реформа. Конституционната реформа изисква и ГЕРБ, и ДПС", коментира Лорер.

Източник: dnevnik.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини