Протестите на земеделските производители се насочват към входовете на София днес

Протестите на земеделските производители, които започнаха вчера в цялата страна, продължават в София днес. Тракторите пристигат цяла нощ от страната и в 10:00 часа ще са вече на бул. "Ботевградско шосе". Очаква се да пристигнат 600 трактора. 

Очаква се решението на Столична община за придвижване към Народното събрание. Това ще стане след протеста на синдикатите, които са насрочени за целия ден, каза за БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.

Проданов каза, че най-вероятно протестът на земеделските производители пред Народното събрание ще бъде в сряда.

В рамките на вчерашния ден блокада имаше на повече от 40 важни пътни точки и гранични пунктове. Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци. 

Машини на протестиращите земеделски производители са тръгнали към София, част от тях вече са на Владая, други се приближават към северните райони на столицата, каза снощи за БТА председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) Илия Проданов.

Инициативният комитет настоява за разписани ясни ангажименти с конкретни срокове за изпълнение на исканията. Ефективните протестни действия ще продължат до изпълнението на всички искания, заявяват протестиращите, които имат пет основни искания към управляващите.

На първо място това е продължаване на забраната за внос на слънчоглед, пшеница, царевица и рапица от Украйна и въвеждане на забрана за внос на нерафинирано олио, пресни и замразени плодове и зеленчуци, мляко и млечни продукти, месо и месни продукти, живи животни, мед и пчелни продукти от Украйна, както и завишаване на контрола на произхода, качеството и безопасността на вноса на селскостопански продукти в страната.

Земеделската общност настоява също за изплащане към земеделските производители до 30 септември т.г. на пълния размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна и отпадане на тавана на помощта, както и за незабавно изплащане на държавната помощ за компенсиране на земеделските производители със 100 процента пропаднали площи. 

Сред исканията е и осигуряване на необходимите средства за пренотифициране на съществуващи държавни помощи и за нови държавни помощи, включително за минимални помощи "де минимис" за производителите на грозде, картофи, малини, оранжерийна продукция и тютюн и за животновъдите и производителите на пчелен мед.

Инициативният комитет поставя като искане и облекчаването на условията по интервенциите по Стратегическия план на Общата селскостопанска политика (ОСП) с оглед доказване на произведената продукция по интервенциите за обвързано с производството подпомагане. В приетата декларация се настоява за изплащане на държавната помощ за производители със 100 процента пропаднали площи и за нови размери на помощите за инвестиции и за "де минимис". 

Министърът на земеделието и храните Кирил Вътев отправи покана за среща с представителите на инициативния комитет за провеждане на общонационален земеделски протест. Той информира, че след задълбочено обсъждане в Министерския съвет на декларацията от Инициативния комитет за провеждане на общонационален протест с вх.№ 08.00 – 408/15.09.2023 г., формулираните искания в 5 точки са удовлетворени, се посочва в съобщшението на Министерството на земеделието и храните. Необходимо е заедно с протестиращите да бъдат прецизирани количествата и продуктите в т.1.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини