В Чепеларе се състоя премиерата на сборника „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“

    На 21 септември т.г. в салона на Народно читалище „Родопска искра 1880“ сборникът „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“ бе представен пред чепеларската общественост от йеромонах Йоан Пешев – игумен на Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“, Симеона Джуброва – старши преподавател по английски език във Висшето строително училище „Любен Каравелов“ – София и Стефан Илчевски – съставител и редактор на изданието. По традиция Община Чепеларе подари на всеки присъстващ по един екземпляр от сборника.
    На събитието присъстваха Боран Хаджиев – кмет на Община Чепеларе, свещеноиконом Емил Паралингов – представител на Пловдивската света митрополия, свещеноиконом Запрян Шиков – секретар на Архиерейското наместничество в град Смолян, чепеларските свещеници и църковни настоятели, духовници от град Пловдив, богослови, роднини и потомци на отец Евстати, гости от  Смолян, Пловдив, Пещера, София и др. Кметът на Община Чепеларе подчерта пред дошлите на премиерата колко е важно да бъде съхранен и предаден на поколенията след нас споменът за живота и дейността на всички видни чепеларци като протойерей Евстати Янков, които с примера си възпитават и до днес жителите на града. А свещеноиконом Емил Паралингов им предаде архипастирския благослов и поздрав на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и съобщи, че на 1 ноември 2023 г. – Деня на народните будители, Пловдивската света митрополия ще организира представяне на книгата „Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886-1952). Българският отец Йоан Кронщадски“ и сборника „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“, като покани всички присъстващи да посетят събитието в град Пловдив.
    В края бе прочетено поздравително писмо от професор д-р Симеон Евстатиев – правнук на отец Евстати, до Боран Хаджиев – кмет на Община Чепеларе, в което се казваше: „Уважаеми господин Хаджиев, от сърце благодаря за отправената любезна покана към мен и семейството ми да вземем участие в организираното от Община Чепеларе в читалище „Родопска искра 1880 – Чепеларе“ представяне на сборника „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“, съставен от Стефан Илчевски и издаден от Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ с благословението на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български. Анонсът на сборника подсказва, че пред нас е един значим труд, плод на прецизна съставителска работа, отличаващ се със стилно оформление и високо издателско качество, благодарение на които достойно са представени текстове, част от които са ми познати още от моите младежки години чрез ръкописите и тетрадките на прадядо ми отец Евстати.
    Сборникът проповеди, отново изцяло финансиран от Община Чепеларе, ознаменува поредица от събития, подкрепени лично от Вас като кмет, за които със съпругата ми доцент д-р Галина Евстатиева и дъщеря ни Симона Евстатиева като наследници на отец Евстати сме Ви изключително признателни. Няма да забравим голямото вълнение при скорошните ни срещи с Вас, екипа на Община Чепеларе и жители на града и региона при представянето на книгата ,,Протойерей Евстати Янков Евстатиев (1886–1952). Българският отец Йоан Кронщадски“ с автор Стефан Илчевски в град София на 30 ноември 2022 г. Ще помним и тържествената церемония в Община Чепеларе на 24 август 2023 г., при която с решение на Общинския съвет на отец Евстати бе посмъртно присъдено званието „Почетен гражданин на Община Чепеларе“.
    С оказаната пълна подкрепа за издаването на този сборник, който ще направи проповедите на протойерей Евстати достъпни не само за жителите на Община Чепеларе, но и за всички интересуващи се от делото му в страната и чужбина, Вие за пореден път показвате, че запазването на местните традиции и паметта на духовните водачи предоставя и пътища за тяхното споделяне далеч извън пределите на самото Чепеларе и Централните Родопи".
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини