В РЗИ-Смолян вече е налична новата ваксина срещу подварианта на Омикрон

В РЗИ-Смолян вече е налична новата ваксина срещу подвариант XBB 1.5 на Омикрон, съобщават от здравната инспекция. Ваксината е предназначени за лица над 12 г. В началото на следващата седмица в България ще бъде доставена и ваксини за деца между 6 месеца и 11 години.
Министърът на здравеопазването одобри препоръките на Националния експертен съвет по имунизации за ваксинация срещу COVID-19 през предстоящия есеннo-зимен сезон, която се препоръчва за: лица на възраст на и над 60 години; лица с хронични заболявания (напр. диабет, сърдечни заболявания, белодробни заболявания и др.), независимо от възрастта; имунокомпрометирани лица (напр. лица с HIV, трансплантирани и др.), вкл. имунокомпрометирани деца на и над 6 месеца; бременни жени; медицински персонал; потребители и персонал на социални институции. Вариантна ваксина срещу COVID-19 може да получи и всяко друго лице, изявило желание да бъде ваксинирано, което не попада в посочените групи.
Ваксината е показана за лица от 6 месечна възраст нагоре, независимо дали са ваксинирани до момента или преболедували. Прилага се в единична доза, като изключение са децата под 5 г., при които, ако не са преболедували или ваксинирани до момента, се имунизират с три дози.
Имунизацията се извършва от личния лекар, временните имунизационни пунктове към лечебните заведения и имунизационния кабинет на РЗИ. Кабинетът в РЗИ-Смолян ще работи от следващата седмица. Имунизации ще се извършват в сряда и петък между 15 и 17 часа.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини