Как изглеждат извънземните, при положение, че се подчиняват на законите на физиката?

От незапомнени времена хората са гледали звездите и са се питали дали сме сами във Вселената, дали в необятния космос има други разумни същества, дали има извънземен разум.

Въпреки всички наши усилия, все още не сме потвърдили съществуването на интелигентен живот извън Земята.

Докато търсенето продължава, може да се поразсъждава дали те биха могли да имат "човешки" (хуманоиден) вид, или пък да приличат на нещо съвсем друго.

Изданието Universe Today представя дискусия с астробиолози, задавайки им въпросите как биха могли да изглеждат извънземните и какви параметри на околната среда (напр. гравитация, състав на атмосферата, звездна активност) биха могли да ги оформят по различен начин от хората.

"Някои форми и структури на тялото може да са по-оптимални от други, в смисъл че може да са по-обтекаеми, по-подходящи за придвижване и т.н.", обяснява д-р Манасви Лингам (Manasvi Lingam), астробиолог и доцент в катедрата по аерокосмически, физически и космически науки в Технологичния институт на Флорида. "Ако обаче съществуват извънземни технологични видове, те биха могли да приемат различни форми. Не можем да изключим хуманоидните видове, но смятам, че могат да имат и други варианти на устройство. Например, те биха могли да имат децентрализирани мозъци, подобни на октоподите."

Научната фантастика често представя извънземните като човекоподобни по форма: среден човешки ръст, двукраки, с две ръце и два крака и дори глава, очи и мозък на същото място като при хората. Това обаче вероятно се дължи на играещите ролите хора и макар че физическият им облик се различава от вид до вид, "универсалното" разбиране е, че по-голямата част от междузвездните видове са хуманоидни на външен вид.

Ето защо, тъй като търсенето на извънземни продължава с бързи темпове, как биха могли да изглеждат представителите на една напреднала извънземна технологична цивилизация? Може ли да са хуманоидни като нас или да имат друг вид?

"Нямам представа!", отговаря д-р Рамзес Рамирес (Dr. Ramses Ramirez), доцент в катедрата по физика в Университета на Централна Флорида. "Но всичко зависи от това дали еволюционният преход от едноклетъчни - към многоклетъчни - към животни (и маймуни като нас!) е универсален или е уникално еднократен, характерен за Земята. Ако е първото, тогава те може да изглеждат по-скоро хуманоидни, с малки разлики (нещо като широко разпространените в културата сиви). Ако не е така, те могат да бъдат буквално всичко - от кошерен разум до разумни светлинни лъчи. Възможно е също така някой високотехнологичен вид да стане достатъчно напреднал, за да надскочи самата еволюция, като доброволно се превърне в изкуствен интелект или роботи."

Именно тази последна част предизвиква интереса на д-р Сет Шостак (Seth Shostak), който е старши астроном в Института SETI и през 2010 г. публикува статия в Acta Astronautica, в която се обсъжда как SETI трябва да разшири търсенето на извънземни отвъд екзопланетите в обитаемата зона на звездата. В това изследване той отбелязва, че биологичните видове имат ограничени времеви рамки, а интелигентни видове, които се състоят единствено от изкуствен интелект, биха могли да предложат много повече възможности за съществуването си, включително евентуално безсмъртие или способност за неограничени ремонти, както и вероятност да не разчитат на биологичната среда за оцеляване.

По отношение на това къде трябва да търсим такива форми на интелигентен живот, д-р Шостак заявява в интервю през 2016 г., че такива видове биха могли да обитават места във Вселената с много енергия, като например центъра на галактиките, където са в изобилиеи други минерали, необходими на вида, за да оцелее и да се развива.

Д-р Шостак посочва пред Universe Today, че "всеки вид, който е по-напреднал от нашия, ще е усъвършенствал изкуствения интелект. Той така или иначе е много по-добър за рисковани полети в космоса. Така че повечето от усъвършенстваните извънземни ще бъдат с изкуствен интелект".

Но може ли някои извънземни да са обитатели на сушата като нас, а може би дори на морето?

Макар че животът на Земята е започнал в океаните и в крайна сметка си е проправил път към сушата, какво ще стане, ако животът на други планети е започнал в океаните и е останал там? Ами ако има планети , на които почти изцяло липсват огромни континенти като тези на Земята? Възможно ли е морската среда, по-конкретно с липсата на гравитационно привличане, да окаже влияние върху появата на извънземни?

"Морските животни (средно) могат да станат по-едри и по-масивни от сухоземните, отчасти защото плаваемостта на водата им помага да се освободят от гравитационните ограничения, но и защото студеното море усилва загубата на топлина. По-големите животни генерират повече топлина, така че е по-добре да са големи в студения океан", разказва пред Universe Today д-р Рамирес.

Идеята за различните видове в зависимост от сушата, морето или въздуха се повтаря и от д-р Лингам, тъй като той отбелязва своето проучване от 2023 г., в което изследва космическите обекти с повърхностни океани.

Една от възможностите би могла да бъде конвергентна еволюция, при която подобни характеристики се появяват при различни видове в различни геоложки периоди или епохи. Пример за това е как различни видове изглежда развиват ракообразни тела с течение на времето, известно като карцинизация. Какво ще стане, ако интелигентните извънземни са еволюирали по такъв начин, или от своята само морска среда, или от комбинация от сухоземни и морски организми?

Пример за възможна карцинизация, която е форма на конвергентна еволюция, в друг свят. Кредит:  Midjourney Illustration

Ако трябва да открием интелигентност на обитаеми планети, как атмосферните състави на такива планети биха могли да повлияят на външния им вид? На Земята, единствената известна понастоящем планета с интелигентен живот, нашата атмосфера се състои от приблизително 78% азот, 21% кислород и 1% аргон, както и от около 0,04% следи от газове, състоящи се от озон, азотен оксид, метан и въглероден диоксид. Въпреки че кислородът съставлява само 21% от нашата атмосфера, повечето живи същества на Земята се нуждаят от кислород, за да оцелеят - от хората до животните и растенията.

Следователно, може ли различният състав на атмосферата да играе роля и в еволюцията на разумния живот на други светове и може ли да играе роля по отношение на техния външен вид?

"Да, съставът на атмосферата определено би могъл да повлияе на това", отбелязва д-р Рамире. "Например основният преход от малки форми на живот към големи животни е станал преди около 540 млн. г. в събитие, наречено Камбрийска експлозия. Тогава нивата на О2 са се повишили достатъчно високо, за да поддържат големи животни като нас. Така че може да се очаква, че формите на живот на планета с много ниски нива на О2 ще бъдат по-скоро малки."

Наред със специфичния състав на атмосферата ни, земната повърхност има гравитационно привличане, измерено на 9.81 м/сек2, наричано 1g, и се основава на масата на нашата планета. Както астронавтите от Аполо демонстрираха на Луната, колкото по-малък е планетарният обект, толкова по-слаба е гравитацията, а това важи и за обекти, по-големи от Земята.

Въпреки че хората на Земята са еволюирали до среден ръст от 175 см, възможно ли е интелигентните същества да еволюират по различен начин на планети с различни нива на гравитация?

Например Марс има гравитационно ускорение от 3.71 м/сек2, което е 38% от това на Земята. Означава ли това, че ако някога на Марс са живели разумни същества, те биха могли да се развият и да са по-високи от хората на Земята?

Д-р Рамирес обяснява, че "на чужда планета, която е по-масивна от Земята, с по-силно ускорение, дължащо се на гравитацията, може да се очаква местният живот да е по-нисък и по-едър (което означава по-дебели мускули, скелетна структура) от това, което имаме на нашата планета. Те би трябвало да са такива, за да се справят с по-силната гравитация. По подобен начин на земна планета с по-слабо гравитационно привличане местният живот би еволюирал така, че да бъде средно по-висок и слаб."

Друг фактор, който би могъл да допринесе за появата на извънземни, е типът на звездата, като звездите излъчват светлина в така наречения електромагнитен спектър, който се състои от гама лъчи, рентгенови лъчи, ултравиолетови лъчи, видими, микровълнови, инфрачервени и радио лъчи. Нашето Слънце излъчва светлина предимно във видимите дължини на вълните главно поради температурата си и поради това човешкото око е еволюирало, за да вижда обекти във видима светлина (всъщност затов този диапазон наричаме "видима светлина".

Човешкото око се е адаптирало към Слънцето

Несъмнено сте забелязали, че слънцето изглежда жълто, а не яркочервено. Видът светлина, която се открива от човешкото око, се нарича видима светлина, която има дължина на вълната между около 400 до 700 нанометра. Смята се, че човешкото око е най-чувствително към светлина с дължина на вълната около 500 нанометра. Смята се, че причината за тази чувствителност е еволюцията на човешкото око чрез адаптиране към слънчевия спектър.

Ако слънцето бе много по-гореща звезда, обхватът на видимата светлина щеше да е различен. Въпреки това околната среда на днешната земя вероятно ще бъде далеч по-различна и е съмнително, че човешки същества и други организми някога ще се появят.

Какво обаче би станало, ако извънземният разум е еволюирал на планета, обикаляща около звезда, която излъчва светлина с други дължини на вълната?

"Различните звезди излъчват енергия с различна дължина на вълната, което може да повлияе на видовете растения, които биха могли да фотосинтезират на извънземната планета (ако фотосинтезата все още е възможна при тези условия). Така че, може би разликите в естеството на звездната светлина, която планетата получава, могат потенциално да променят начина, по който еволюцията протича на планетата", посочва д-р Рамирес.

Д-р Лингам се присъединява към тези мнения, допълвайки, че "звездата на планетата може да повлияе на дължините на вълните, в които те виждат (например видовете на планети около М-джуджета може да виждат предимно в инфрачервения диапазон)".

Познати още като червени джуджета, М-джуджетата са по-малки от нашето Слънце и са най-малкият известен тип звезди, като могат да бъдат с маса едва 0.08 от тази на нашето Слънце. В резултат на това те са много по-студени и излъчват много по-червена светлина, както е отбелязано в името им, което ги прави по-трудни за откриване.

Тъй като търсенето на извънземен разум продължава, ще продължим да се вълнуваме и от това как може да е еволюирал външният вид на нашите братя по разум, особено ако параметрите на околната среда са различни от нашите. Как биха могли да изглеждат извънземните и дали биха приличали на хората, или на нещо друго?

Само времето ще покаже.

Since Aliens Obey the Laws of Physics, Can We Guess What They Look Like?, Universe Today

Източник: nauka.offnews

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини