Кралят на дизайнерската дрога в Полша осъден на 12 години затвор

Варшавски съд осъди Ян С., известен като "Краля на дизайнерската дрога", на 12 години затвор. Той трябва също така да заплати 225 000 злоти (49 000 евро), предаде полската новинарска агенция ПАП. 

Мъжът бе обвинен в ръководене на група за продажба на дизайнерски наркотици и застрашаване на живота и здравето на над 16 000 души, петима от които са починали. 

Процесът срещу Ян С. продължи от март 2021 г. и обхвана 17 престъпни дейности, включително ръководене на организирана престъпна група, занимаваща се с незаконна продажба на дизайнерски наркотици, съдържащи психоактивни вещества, които са опасни за здравето и живота.

Освен това той е обвинен в причиняване на пряка заплаха за живота и здравето на над 16 000 души, пускане в обращение на над 350 килограма дизайнерски наркотици, закупуване на значително количество психотропни вещества, пране на пари, подбуждане на хора да действат като посредници в търговията с дизайнерски наркотици, както и принуждаване или подпомагане на използването на фалшиви документи за самоличност.

Адвокатите на Ян С. поискаха неговото оправдаване въз основа на липсата на доказателства, че той е създал престъпна организация.

Прокуратурата искаше обща присъда от 13 години затвор.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини