Светът е във война

Почти веднага след безпрецедентната атака на "Хамас" срещу Израел президентът Натаняху обяви, че страната му е във война. Доколко това е така, говорят мащабите, наглостта и пълната безчовечност на нападението. С една малка грешка в мащабите: не Израел - светът е във война. Изправен е пред конфликт, който доскоро изглеждаше невъзможен - насилието срещу нормалността, варварството срещу цивилизацията. И като връх на абсурда: това е конфликт, който изобщо не може да бъде разрешен с мирни средства.

Едвин Сугарев, Дневник

Не знам дали и доколко човечеството си дава сметка за какво става дума. В 21-ви век, когато уж историята трябваше да бъде изпратена в музея на миналото (защото какво е историята, освен хроника на войни и самоунищожения!), се оказахме във време, в което цели страни, някои от които с крайно опасен военен потенциал, живеят в други исторически времена - и не искат да живеят в нашето. И не само не искат - те се стремят силово да ни наложат своето време, да ни върнат далеч назад в историята - във времето на Хитлер и Сталин, ако не и във времето на Иван Грозни или Чингиз хан.

Става дума за това как да бъде направляван и удържан световния ред: по силата на съревнованието между свободни страни при ясни правила за техните взаимоотношения - или по закона на тоягата, при което по-силният винаги има право и може да прави с по-слабите каквото си иска. А когато по-слабите отказват да се пречупят, има право да ги изличи от лицето на земята. Ако пък други страни се обединяват в искането за по-цивилизован световен ред - има право да ги рекетира, заплашвайки да изличи самата земя от лицето на вселената.

Става дума за Русия, разбира се. Но вече не само за войната в Украйна. Цяла серия кризи, имащи потенциала да прераснат във военен конфликт, се случиха точно в момента, в който Русия осъзна, че може да загуби тази война. Днес всички се чудят как е възможно израелските тайни служби, едни от най-добрите в света, да проспят толкова мащабна терористична акция. Самият този факт обаче е свидетелство за друго: че акцията на "Хамас" е стратегически замислена и подготвена другаде, не в ивицата Газа, където палестинските служби имат достатъчно надеждна агентура.

Да, разбира се, водеща роля в подготовката, снабдяването с оръжие и координацията с други терористични групи е изиграл Иран, но нека все пак се замислим: случайни ли бяха тъй честите разговори между военните министри на Иран и Русия в последните дни? Случайно ли е активното военно сътрудничество между двете държави - и случайно ли иранските дронове "Шахед" рушат украинските градове? Случайно ли атаката на "Хамас" съвпадна с рождения ден на Владимир Путин? Кой, ако не той, има изгода от тази война, която поне временно ще отклони погледа на нормалния свят от инвазията в Украйна?

Не става дума само за поредната война срещу Израел обаче. В момента всяка война, където и да било по света, върши работа на Путин. Беше на ръба да се уреди с още едно огнище на конфликт - когато след атаката на сръбска паравоенна част в село Баница сръбските танкове се наредиха на границата с Косово. И не питайте какво общо има Русия с този случай - не само има общо, но и за нея е стара мечта фитилът към бурето с барут на Балканите да пламне отново. Затова е поддържан режимът на Александър Вучич, затова е поддържан и Милорад Додик, президент на Република Сръбска в Босна и Херцеговина. Те са фитилите, а огнивото е в ръцете на Путин. Някой да си спомня една отколешна провокация на Сръбия срещу Косово - влакът от 2017 г., който замина към Прищина, изпъстрен със сръбски знамена и надписи "Косово е Сърбия"? Е, въпросният влак беше произведен в Русия.

Друг пример - събитията в Нагорни Карабах. Там имаше руски войски - уж на мироопазваща мисия. Те стратегически не опазиха мира. Как си представяте - дали при тяхното наличие Азърбейджан би предприел своята въоръжена операция, ако нямаше зелена светлина от Кремъл? Получил е такава - може би като отговор на намеренията на Никол Пашинян да се преориентира политически към Запада; нов Майдан на Русия не й трябва, а още едно огнище на напрежение й е добре дошло. Подобни са и серията преврати в Африка: колкото повече насилие и хаос, толкова по-добре за търсещите нов световен ред, който под идеята за "многополюсен свят" всъщност утвърждава правото на силния и прави всичко възможно да натири човечеството обратно в пещерата.

Вече чувам как се надигат възразяващите гласове: а нас какво ни засяга това? Ние трябва да следваме своя национален интерес, а не да се занимаваме с Русия, Украйна, Израел и прочее далечни конфликти. Само че какъв по-точно е нашият национален интерес в днешната нажежена ситуация? Да се снишим и да изчакаме да мине бурята? Да повтаряме мантрата "никога срещу Русия"? Ами колкото и да я повтаряме, вече сме с списъка на нейните врагове; сме "неприятелска държава". Или може би - да подкрепим именно усилието на Русия за нов световен ред? Какъв е този ред е повече от очевидно: вижте какво правят руснаците в Украйна и в окупираните територии и ще разберете. Или прочетете някоя реч на човека с монетен прякор, за да разберете същото.

И ако трябва да говорим за националния интерес, то днес той има един единствен абсолютен приоритет: да се предотврати катастрофата, надвиснала над планетата. Ако някой си мисли, че става дума за събития, които са далеч от нас, той много жестоко се лъже. Ние сме в дневния ред на Русия - като потенциална нейна губерния, полагаща й се още от 3 март 1877 година насам. Случайно да сте забелязали, че голямата суматоха в българската политика започна с началото на руската агресия в Украйна? Че тогава беше свалено редовното българско правителство - за да бъде подготвена почвата за поредните служебни правителства, назначени от проруския президент и обслужващи руските интереси? Да сте забелязали истерията, която започна тогава, когато все пак се състави някакъв нормален кабинет? Неистовите опити да бъде провален, компроматите, протестите на разни зърнари и въглищари, врявата около изгонването на поредните руски шпиони - за разнообразие този път в раса?

Крайно време е да разберем, че кризата, в която се намираме, не е регионална - световна криза е. И няма как да ни отмине, нито пък да бъде решена по мирен начин. Преговори с Путин? Как по-точно си го представяте? Та това е все едно да се опитвате да преговаряте с терористите от 11-ти септември. Няма разлика между терористичната групировка и терористичната държава. Освен може би в това, че "Хамас" отвлича израелци като заложници, а Русия отвлича деца, за да ги превърне в еничари и да ги насъсква срещу собствената им родина. И настоящият световен конфликт няма как да се разруши, освен ако тероризмът бъде смазан със сила. А за това е нужна солидарност, в която не се допускат компромиси от рода на тъй наречените "замразени конфликти". И в това е днес нашата обща отговорност - не само пред нашето общо бъдеще, но и пред възможното бъдеще на нашите деца.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини