Вотът на недоверие: Опозиция и управляващи сблъскаха позиции

Заседанието на Народното събрание започна, след като се регистрираха 150 депутати и с това в залата имаше кворум. Депутатите са общо 240 и за да започне заседание, трябва да са регистрирани поне половината плюс един, или най-малко 121.

По предложение на БСП дебатът ще се излъчва по Българското национално радио (БНР) и Българската национална телевизия (БНТ). За това гласуваха депутатите от всички парламентарни групи с изключение на "Продължаваме промяната - Демократична България".

Мотивите на вносителите на вота на недоверие представи Искра Михайлова от "Възраждане". Тя е избрана за депутат от района на Стара Загора и е кандидат за кмет на града. Михайлова представи познатите за опозицията тези: че усилията за намаляване на въглеродни емисии от производство на електроенергия ще доведат до загуба на повече от половината работни места в област Стара Загора, както и опасения, че производството не електричество без въглищните централи ще е недостатъчно за нуждите на страната.

В отговор съпредседателят на "Продължаваме промяната - Демократична България" Кирил Петков заяви: "Не знам какво общо има правителството с темите, които вплитате. Според Вас акад. Денков носи отговорност за последните 30 години". Той препраща към мотивите на вота не недоверие, които се простират назад в годините до затворени блокове на АЕЦ "Козлодуй", проектът АЕЦ "Белене", газопровода "Южен поток" и нефтопровода "Бургас - Александруполис".

Искра Михайлова от "Възраждане" и Тошко Йорданова от "Има такъв народ" атакуваха кабинета и депутатите от мнозинството зад него, че в медии са изтекли опорни точки какво и кога да говорят представители на правителството и подкрепящите го формации в парламента.

От трибуната на парламента Тошко Йорданов посочи, че сред изнесените инструкции е "министърът на финансите Асен Василев внася спокойствие за цените на тока и бюджета", при това с изричното уточнение - "ако успее от трибуна, ако не - пред медиите, в кулоарите".

Йорданов нарече "Продължаваме промяната - Демократична България" шарлатани и смешници и демонстративно остави разпечатаните опорни точки.

Правителството трябва да остане на власт, защото дава ясна перспектива в каква посока се движи България. Такъв беше краткият коментар на министъра на финансите Асен Василев в кулоарите на парламента по повод първия вот на недоверие срещу кабинета "Денков - Габриел". По думите му правителството има още много дълъг път пред себе си, в който да реализира съдебната реформа и да завърши процеса по приемане на страната в Шенген и еврозоната.

Министърът на енергетиката Румен Радев обяви, че в хода на намаляването на замърсяването от производство на енергия, мощностите от въглищните централи ще бъдат заместени и от нови ядрени мощности - два блока AP1000 на площадката на АЕЦ Козлодуй - и нови мощности от помпено-акумулираща водноелектрическа централа. Хоризонтът е до 2038 г.

Румен Радев каза, че в актуализираните териториални планове за справедлив въглищен преход има индивидуален подход към трите региона - Стара Загора, Кюстендил и Перник.

Обяви, че в комплекса "Марица - Изток" са предвидени нови индустрии, за да се има работа и в бъдеще за хората. В Перник се предвижда "съхраняването на топлофикационната услуга с внедряването на нискоемисионни технологии". По думите на министъра на енергетиката в Кюстендил ще има индустриална зона, съответно нови работни места.

_____________________

Депутатите на "Възраждане", БСП, "Има такъв народ" заедно с напусналия "Продължаваме промяната - Демократична България" Радостин Василев са общо 72-ма и са недостатъчни за свалянето на правителството "Денков - Габриел". Вчера (11 октомври) председателят на социалистическата партия Корнелия Нинова призова Бойко Борисов и ГЕРБ да не подкрепят кабинета, след като дни наред Борисов непрестанно критикува партньорите си от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Въпреки че опозицията няма достатъчно гласове, за да свали правителството, Василев заяви, че не би подценявал вот на недоверие, защото "докато едно нещо не е факт, нищо не е сигурно". На въпрос какъв знак към "Продължаваме промяната - Демократична България" е отсъствието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов от заседанието днес, министърът на финасните отговори с думите, че "не се занимава със знаци или с астрология".

Двете страни си разменят реплики за аритметичните реалности на мнозинството в парламента: ГЕРБ и "Продължаваме промяната - Демократична България" не могат една без друга. Последното предупреждение дойде от Борисов, като заяви, че има шестица по висша математика.

Въпреки замерянията с реплики, официалните изказвания на партньорите в управлението сочат, че вотът на недоверие ще е неуспешен. Публичните обяснения за поведението на Борисов са за мобилизиране на електората преди местните избори на 29 октомври.

Гласуването по вота на недоверие ще бъде утре (13 октомври). Причината е, че правилникът за работа на парламента гласи, че то се провежда поне 24 часа след края на обсъжданията в пленарната зала.

Чл. 108, ал 4. от правилника на парламента гласи: Проектът за решение се смята за приет, когато за него са гласували повече от половината от всички народни представители. Това означава, че за свалянето на правителството "Денков - Габриел" трябва да са гласували най-малко 121 депутати.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини