Мадона е напълно възстановена, стартира турнето Celebration

Първото в историята турне на Мадона с най-големите й хитове ще бъде "документален филм през огромната й кариера", който включва повече от 40 песни, каза музикалният й директор Стюарт Прайс в ексклузивно интервю за Би Би Си.

Той обяви, че шоуто се основава на четири десетилетия архивни кадри и студийни записи, които разказват историята на звездата. "Най-големият хит не е задължително да бъде песен", каза той и добави: "Той може да бъде елемент от гардероба, видеоклип или изявление".

Той добави, че Мадона е напълно възстановена след здравословните си проблеми от лятото. Суперзвездата беше намерена в безсъзнание в апартамента си в Ню Йорк през юни и спешно откарана в болница, където беше лекувана от сериозна бактериална инфекция.

По-късно певицата сподели, че е "късметлийка, че е жива", и отложи началото на разпродаденото турне "Celebration" от юли за октомври. Премиерата сега ще се състои в лондонската O2 Арена в събота, 14 октомври.

"Личността, която ще излезе на сцената, изглежда невероятно, звучи невероятно, изпълнява невероятно", каза Прайс, като успокои феновете, че 65-годишната жена се е възстановила напълно. Той допълни, че тримесечното забавяне е било използвано, за да се шлифова шоуто.

"Мадона има много високи очаквания относно труда и старанието, които хората влагат", каза той. "Тя е много безкомпромисна - но е също толкова строга и към себе си".

Откакто изгря в британските класации с "Holiday" през 1984 г., Мадона има още 71 хита, включително 13 сингъла номер едно. Някои от тях, като "Vogue", "Like A Prayer" и "Ray of Light", са определящи за епохата химни. Други, като "Live To Tell" и "Don't Tell Me", са любими на феновете. 

И така, как се стигна до окончателния сет лист? "Това беше голямото предизвикателство", признава Прайс и добавя: "За два часа можеш ли да събереш всичко? Това е трудно. Но всеки страхотен момент, който тя е имала, сме взели по малко от него".

Много хитове ще бъдат изпълнени изцяло, други ще бъдат интерполирани в други песни, а трети ще бъдат използвани като "мостове" между отделните действия. Прайс предположи, че по време на шоу ще бъдат изпълнени приблизително 25 песни, като елементи от още 20 ще се появят под някаква форма.

На въпрос дали ще има вариации при различните концерти, Прайс отвърна: "Когато погледнете към турне от такъв мащаб, то има толкова много движещи се части, толкова много елементи, че всичко трябва да бъде силно фиксирано. Но има едно нещо, което винаги е динамично, и това е самата Мадона. Нейната личност е толкова силна, взаимодействието ѝ с публиката е толкова силно, че това създава възможности за вариации от вечер на вечер".

Стивън Прайс е един от най-търсените продуценти в бранша, с постижения, сред които "Levitating" на Дуа Липа, "Human" на "Килърс" и "All The Lovers" на Кайли Миноуг.

Работи с Мадона от 2001 г., като е бил музикален директор на три предишни световни турнета и е продуцирал албума "Confessions On A Dancefloor" от 2005 г. и мегахита "Hung Up", който е семплиран от АББА.

Двамата са установили помежду си музикална стенография, която според него работи почти "телепатично".

"Звучи някак си духовно, но много от идеите, които имаме за музиката, се подразбират, или не са вербални. Има просто разбиране на чувствата помежду ни", разкрива Прайс. Въпреки че не е работил по концерт на Мадона от 2006 г., през януари сетивата им изпадат в резонанс.

"Когато обяви турне с най-големите си хитове, й се обадих, за да кажа: "Поздравления, мисля, че това е страхотна идея". А тя каза: "Тъкмо си мислех за теб и си помислих, че ти ще бъдеш идеалният човек, с когото да работя по това". "Така че две седмици по-късно отидох в Ню Йорк", разкрива Прайс.

Музикалният директор добавя още детайли от кухнята на турнето: "До този момент Мадона имаше наистина вече силно развит сюжет за шоуто, който отразяваше кариерата ѝ, от това да бъде млада жена в Ню Йорк и да опознае сцената, чак до майчинството, духовните пробуждания и всички възходи и падения. Сюжетната линия беше много, много завладяваща".

Не е случайно, че турнето е замислено, докато Мадона работи и по филм за историята на живота си. Заради участието на Джулия Гарнър в главната роля проектът беше замразен през януари, приблизително по същото време, когато беше обявено турнето.

"Едно от предимствата на Мадона е, че тя умее да кръстосва идеите между различни проекти", казва Прайс и добавя: "В този случай се обмисляше възможността да се направи биографичен филм, което даде възможност това турне да има и документален аспект".

В резултат на това шоуто на Мадона ще интегрира новинарски кадри, класически костюми и музикални клипове. По-важното е, че ще бъдат използвани оригиналните многоканални записи на Мадона, като Прайс ще извлече "вокален дубъл, в който на заден план минава кола" или "соло на китарист, който вече не е сред нас", за да пресъздаде оригиналния дух на песните.

Всъщност за първи път, откакто изнася клубни концерти в началото на кариерата си, към Мадона няма да се присъедини група на сцената.

"Ще има музиканти на живо, които ще свирят в различни части на шоуто", казва Прайс и пояснява: "Но това, което осъзнахме, е, че оригиналните записи са нашите звезди. Тези неща не могат да бъдат възпроизведени и не могат да бъдат пресъздадени, така че решихме просто да приемем това".

"При Мадона всичко винаги е свързано с преосмисляне на нещата, с намиране на начини да се възприемат силни оригинални послания и да се види как те резонират в епохата, в която се намираме сега", казва Прайс и допълва: "Много от силните моменти в шоуто са свързани с това, че музиката се пресича с нещо, през което преминава обществото, особено нещо емоционално, като кризата със СПИН. Тези моменти са невероятно силни".

В света на Мадона детайлите са от значение. И с хиляди часове архив, от който да се възползва, изглежда, че турнето "Celebration" ще обърне внимание на постоянния ѝ принос не само към поп музиката, но и към културата като цяло.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини