От РЗИ призоваха възрастните хора да се ваксинират против сезонния грип

20 процента имунизационно покритие сред възрастните хора на и над 65 години е целта поставена от Националната програма за профилактика на сезонния грип и пневмококовите инфекции за тази година. Предоставяните по програмата ваксини са безплатни, съобщиха от РЗИ-Смолян. Ваксините срещу сезонния грип са осигурени, а имунизацията се извършва от личните лекари.
"Противогрипната ваксина може да се направи едновременно с ваксината срещу Ковид, дори с едно посещение при лекаря, само че на две различни места, т.е. на двете ръце", каза д-р Сийка Чернева от РЗИ-Смолян.
До 2024 година е удължена Програмата за първична профилактика на рака на маточната шийка. Тя действа още от 2012-та година и по нея ваксините също са безплатни. Обхващат се момичетата от 10 до 13 години.
"Всеки родител, който желае да предпази дъщеря си от рака на маточната шийка е добре да се обърне към личния лекар, осигурени са ваксини", каза д-р Чернева. Тя призна, че по тази програма ваксинационното покритие е изключително слабо - под един процент. Обясни го с различни публикации, че ваксината води до автоимунни заболявания. Специалистите отричат такава връзка. "Искам да кажа, че са приложени почти половин милиард дози от ваксината и че няма отчетени такива сериозни и тежки нежелани реакции и че тази ваксина е една от най-изследваните ваксини и че е безопасна. В нашата страна се прилага ваксината Гардазил, като от тази година е Гардазил 9, която е деветвалентна и защитава момичетата от най-така често срещаните онкогенни типове", допълни д-р Сийка Чернева.
Добър е обхватът на ваксиниране по друга Национална програма - за профилактика на ротавирусните гастроентерити. Тя обхваща бебетата от 6-седмична възраст и ваксините са безплатни.

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини