Старт на "Достъп до добра храна" в Световния ден на прехраната

По повод Световния ден на прехраната, който се отбелязва днес, 16 октомври, фондация "Българска месна традиция" и "Евроток България" стартираха за шести път своята национална инициатива "Достъп до добра храна", която осъществяват в партньорство с фондация "Граждански институт" и дружество "Европейско право", фондация "Екоцентрик", движение "Хранкооп" и Асоциацията на училищата по ресторантьорство и хотелиерство. На пресконференция в Националния пресклуб на БТА в столицата бяха очертани инициативите в рамките на кампанията, провеждани под патронажа на Министерството на земеделието и храните. Те ще завършат на 24 октомври, когато ще се състои национална конференция в Парк-хотел "Витоша".

През тази седмица ще се проведат общински форуми за насърчаване на продоволствените политики; училищни дебати; форум за открит диалог, свързан с достъпа на добра храна за децата; открити кухни; открити пазари, срещи с фермери и производителли; училищни мостове – срещи между ученици от професионалните гимназии с деца от детските градини и основните училища; градски тур за отговорно потребление; дискусия по "Скритата картина" за предизвикателствата пред хранителните системи, предизвикателство за кратко видео, което отговаря на въпроса "Какво за мен е добрата храна?"; "Ям устойчиво", вдъхновена от въглеродния отпечатък; дейности на доброволците на GoodFood4Schools.

Символът на "Достъп до добра храна" са зелените картони, като от обявяването на кампанията за тях до момента са преброени над 11 000 вдигнати зелени картона. "Години наред към инициативата за зеления картон се проявява много голям интерес, като се тръгне от детските градини, мине се през училищата и се стигне до производители и консуматори. Това сочи, че вече има отношение към добрата храна, грамотност към нея и сме удовлетворени, че тези мероприятия имат по-широк отзвук сред потребителите", коментира инж. Живка Георгиева от фондация "Българска месна традиция", която е председател на организационния комитет на инициативата.

По време на конференцията на 24 октомври ще бъдат връчени награди на участници в инициативата, като категориите са "Цялостен принос", "Държавна политика", "Общинска политика", "Младежко предприемачество", "Публичен образ", "Кулинарен туристически продукт", "Местен пазар", "Детско хранене", "Училище" и "Детска градина", както и специална награда за вдъхновяващо събитие от националната седмица "Достъп до добра храна 2023". 

Д-р Христо Христозов от дружество "Европейско право" разказа повече за трите стратегически инициативи, които започват тази година.

Първата от тях е създаването на сборник с рецепти и ръководство за училищното хранене. "Училищата наред с болниците са едни от най-големите източници на общински обществени поръчки в областта на храненето", посочи д-р Христозов, обяснявайки, че целта на сборника е, независимо кой готви, да го прави по проверени рецепти и технологии. Част от това ръководство ще бъде насочено към училищната среда и развитието на училищните столове като места за общуване.

Втората ключова инициативна е в партньорство с пакта от Милано за общински политики за храната. Д-р Христозов заяви, че в рамките на конференцията на 24 октомври ще предложат българската версия на декларация на достъпа по добри храни в общините.

Третата стратегическа инициатива е свързана със създаването на актуална база данни за хранителната стойност и въглеродния отпечатък на храните, произведени и потребявани в България. "Българският сборник за хранителна стойност е от 70-те години. През тези 50 години нямаме актуални стойности, а те се променят, идват и нови храни. За да има добро планиране на храненето, е необходимо да знаем каква е хранителната стойност. Новото нещо за храните е да се съобразява въглероден отпечатък, а у нас нямаме калкулатор, който да мери въглеродния отпечатък", каза д-р Христозов. 

Той изрази мнение, че тъй като имаме много постни храни в нашата кухня, може да се окаже, че тя е по-въглеродно неутрална спрямо западни страни, където кухните са предимно месни.

Диана Банчева от Граждански институт, която е координатор на кампанията, допълни, че работят с Министерство на образованието и науката, което разпространява чрез своите мрежи на регионално управление по образование информация, покани за инициативата и така те достигат до всички училища и детски градини в страната. 

Във видео приветствие председателят на Асоциация на училищата по ресторантьорство и хотелиерство Малинка Маринова разказа, че Професионалната гимназия по туризъм "Алеко Константинов" в град Плевен, която се включва в кампанията от няколко години, още днес стартира инициативите с посещение на Институт по лозарство и винарство – Плевен. На 18 октомври гимназистите ще посетят началното училище "Лазар Станев", където ще проведат урок за добрата храна, викторина и много други занимателни игри. На 19 октомври в гимназията ще се проведат дебати в класовете във връзка с качеството на добрата храна, а на 20 октомври учениците ще готвят в училищната кухня заедно с известна местна шеф-готвачка Мария Иванова.

"Евроток – България" съвместно с фондация "Българска месна традиция" и инициативата "Достъп до добра храна" има много широко поле за действие и работа. Всеки ден виждаме пред какви екстремни ситуации се изправяме, а в свят, в който изпитваме несигурност, храната, достъпът до нея и производството ѝ стават изключително актуални и стратегически", посочи шеф Георги Иванов, председател на "Евроток България" и заместник-президент на "Евроток интернешънъл".

Той обясни, че "Евроток интернешънъл" е голяма европейска асоциация и главен консултант на Европейската комисия по въпросите на храни, земеделие и производство. Основна инициатива е професионалисти, хора с голям опит, да допринасят за развитието на храненето в училища и детски градини в Европа. "При нас още не можем да се похвалим с добри резултати по отношение на храненето в училищата, тъй като всяко училище го решава по свой начин. Имахме успешно сътрудничество с община "Триадица", създавайки модел, който съществува и до днес", каза той.

Шеф Иванов изрази вярата си, че вървим в правилна посока, макар и с малки стъпки. Световният ден на прехраната се отбелязва в над 150 страни, а в България - от 2006 г.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини