Извършителят на снощния атентат в Брюксел е обезвреден

Извършителят на снощния атентат в Брюксел е обезвреден, съобщиха местни медии. Противоречиви са информациите дали той е загинал, или е тежко ранен в престрелка с полицията.

По-рано тази сутрин е бил получен сигнал, че нападателят се намира в кафене в квартал "Скарбек", близо до мястото, където е живеел в белгийската столица. Полицията е открила автомата "Калашников", с който снощи той е стрелял. 

Според данни на белгийските власти терористът е Абдесалем Л., роден на 1 септември 1978 г., тунизийски гражданин. През 2019 г. той е подал молба за бежанец, която е била отхвърлена година по-късно. За него е имало сведения, че е радикализиран и извършва съмнителни дейности. Проверката по тези твърдения не е довела до резултат. След отхвърлянето на молбата му той се е укрил и заради това не е било възможно да бъде върнат обратно в Тунис.

Снощи той откри стрелба по трима шведски граждани, от които двама загинаха, а третият бе приет в болница с тежки наранявания. Нападателят обяви принадлежност към терористичната група "Ислямска държава", поела отговорност за атентатите в Брюксел от 2016 година.

В изявление белгийският премиер Александер де Кро посочи, че полицейското присъствие в белгийската столица е повишено. В страната е обявена предпоследна степен на опасност от атентат, а в Брюксел равнището е определено на най-високото - четвърта степен. Училищата и общественият транспорт в Брюксел днес работят, но гражданите са призовани за повишена бдителност.

Терористите никога няма да успеят в намерението си, заяви Де Кро. Никога няма да успеят да подчинят нашите свободни общества, с омразата и насилието те показват само безсилие, тероризмът никога няма да ни победи, добави той.

Източник: БТА

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини