Орбан демонстрира В Пекин добри отношения с Русия и Китай

Унгария никога не е искала да се противопоставя на Русия, а да установи тесни връзки, заяви днес премиерът Виктор Орбан пред руския президент Владимир Путин в коментар, излъчен чрез преводач по руската държавна телевизия, предаде Ройтерс.

Орбан каза на Путин, че Унгария се опитва да спаси двустранните контакти на фона на по-широкото международно напрежение, докато двамата лидери се срещаха в Китай преди началото на международния форум на инициативата "Едип пояс, един път".

В разговора с Орбан Владимир Путин посочи: "Независимо от факта, че в днешните геополитически условия възможностите за поддържане на контакти и развитие на отношенията са много ограничени, все пак може да предизвика само удовлетворение фактът, че отношенията ни с много европейски държави се поддържат и развиват. Една от тези страни е Унгария", каза Путин на Орбан по време на телевизионната среща.

Унгарският премиер имаше среща и с китайския държавен глава Си Цзинпин. Си заяви на Орбан, че той е "приятел" на Китай и че двете страни трябва да подобрят отношенията си, в знак на все по-тесни връзки, дори когато европейските държави се стремят да се освободят от рисковете, свързани с Китай, предаде Ройтерс.

Под управлението на Орбан от 2010 г. насам Унгария все повече се доближава до орбитата на Китай, който е важен партньор в търговията и инвестициите. Това контрастира с други държави от ЕС, които обмислят да се диверсифицират от Китай и да станат по-малко зависими от втората по големина икономика в света.

В един от най-значимите проекти в рамките на инициативата на Си "Един пояс, един път" Китай предложи по-голямата част от финансирането, необходимо за изграждането на железопътна връзка между Будапеща и Белград - огромно начинание, което беше критикувано заради разходите и липсата на прозрачност.

"Смятаме ви за приятел", каза Си на Орбан. "Вие активно подкрепяхте съвместното изграждане на "Един пояс, един път" и допринесохте за насърчаване на висококачественото развитие на сътрудничеството по "Един пояс, един път".

Като ясен знак за подкрепата на Унгария за Китай, тя блокира изявление на ЕС, в които се критикува законът за сигурност на Пекин в Хонконг, който според поддръжниците му е необходим за поддържане на реда след масовите антиправителствени и антикитайски протести през 2019 г.

Източник: БТА

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини