Предлагат по-скъпа „Гражданска отговорност“ за нарушителите на пътя

Застраховката "Гражданска отговорност" да се заплаща на принципа „Плащай, както караш". Проектът, предложен за обществено обсъждане, предвижда размерът на застрахователната премия да се обвърже с предявените претенции и да отразява цялата история на причинените щети при използване на дадено превозно средство, независимо от застрахователя, при който водачът е бил застрахован (система "бонус-малус").

Шофьорите, които причиняват катастрофи или правят чести нарушения на пътя, да плащат по-висока „Гражданска отговорност“, гласят промени в Кодекса на застраховането.

Според застрахователния брокер Емилия Георгиева действително в Монтана има водачи с 2,3 и дори 5 нарушения в рамките на година. "Имало е и случай с над 10 произшествия за същия период, цената на задължителната ГО е същата, както и при шофьорите без провинения. Вероятно по-високата цена за нарушители ще дисциплинира, но и ще причини недоволство. Браншовите организации не успяват да постигнат до споразумение с МФ. В повечето европейски държави обаче системата бонус малус съществува", обясни тя. 

По думите ѝ според новия проект има базова премия за водачи, които са нарушили правилата. "До 25% е отстъпката за липса на нарушения в първата година. За тези с провинения увеличението на ГО може да достигне до 400%. Всички застрахователни компании трябва да имат еднакви критерии, така няма да бъдат избегнати увеличенията", посочи Георгиева.

Според Владимир Савов, зам.-председател на Комисията по финансов надзор, системи, базирани на поведението на водачите, в света няма. "Вместо да се стъпи на нарушенията, да се акцентира върху щетите, причинени от водачите. Предлагаме застрахователите въз основа на удостовернията за наказателни събития, да имат право да коригират застрахователната премия по  "Гражданска отговорност". Вместо единната система, фокусирана върху поведението на водачите, да се стъпи върху щетите на колите в исторически план и тази информация да се използва в ценовата политика на застрахователите", коментира той.

По думите му това ще доведе до прецизиране на цената. "Може би застрахователите ще предлагат по-ниски цени на водачите, които не са причинили щети. Не може да има таван на премиите на "Гражданска отговорност", нито под. Няма как да се регулира цената, защото трябва да има конкуренция. Премиите трябва да покриват причинените щети. Застрахователите ще бъдат задължени да завеждат щетите в реално време, така че като отидете при друга фирма, тя също да има достъп до историята на нарушителите през последната година. КФН ще следи на пазарното поведение на застрахователите и ще санкционира нелоялните практики", обясни Савов. 

Източник: nova

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини