Премиера на сборника „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“ в София

Изображение 1 от 4

    На 24 октомври 2023 г. – вторник, от 18.00 часа в Столична библиотека – площад „Славейков“ № 4, в залата на Американския център, Община Чепеларе ще представи сборника „Протойерей Евстати Янков Евстатиев. Проповеди“. Той се издава от Руенския манастир „Св. Йоан Рилски“ с благословението на Негово Светейшество Неофит, Митрополит Софийски и Патриарх Български, като изцяло се финансира от Община Чепеларе чрез изкупуване на целия му тираж. Съставител и редактор на сборника е Стефан Илчевски, редактор – Нина Живкова, художник – Костадин Герджиков, а дизайнът и графичното оформление на корицата са дело на Кристина Ковачева.
    Протойерей Евстати Янков е един от най-видните духовници на Българската православна църква през първата половина на ХХ век, който не само в родното му Чепеларе, а и на много места в страната и чужбина, православните християни почитат като праведник и изповедник на светото Православие. Той е енорийски свещеник в църквата „Св. Атанасий“ от 1915 до 1952 г. и през тези 37 години развива забележителна по своите размери духовно-просветна и милосърдна дейност, която скоро надхвърля рамките на енорията му и обхваща почти цялата страна. Но отец Евстати е не само ревностен свещеник, добър проповедник, учител на вярата и благодетел, а и ненадминат молитвеник, духовен наставник и сърцеведец. Бог го прославя още приживе с дар на прозорливост и чудотворство. По неговите молитви са изцерени множество мъже, жени и деца от цялата страна. Отдава изцяло живота си в служба на Бога и своите ближни, което продължава да прави и след 9 септември 1944 г. Това е причина през пролетта на 1952 г. да бъде арестуван от ДС и подложен на жестоки изтезания, вследствие на които умира на 20 април 1952 г.
    Изданието се състои от 456 страници и е предназначено, както за църковна употреба, така и за всеки православен християнин, който желае да научи повече за своята вяра. Затова всички църковни, библейски, богословски и исторически термини са обяснени в бележките под линия, за съставянето на които са използвани 133 съчинения, както и спомените на 25 духовни чада и съвременници на протойерей Евстати. По същата причина в началото на сборника е поместена кратка въведителна статия за появата и историческото развитие на празниците в Православната църква. В приложението към текста са дадени и биографиите на Мария Манолова, архимандрит доц. д-р Серафим Алексиев и Макариополски епископ д-р Николай Кожухаров – хората, които са основна причина за съхраняването и предаването на следващите поколения на спомена за протойерей Евстати Янков и неговото писмено наследство.
    На премиерата Община Чепеларе официално е поканила видни духовници, потомци на отец Евстати, богослови, църковни и държавни служители, университетски преподаватели, журналисти, политици и общественици.
     

    Източник: Smolyan.bgvesti.NET

    Видеа по темата

    Facebook коментари

    Коментари в сайта

    Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

    Още новини

    Последни новини