Премиерът Денков е във Виена на среща с канцлера Карл Нехамер за членството ни в Шенген

Членството на България в Шенген се очаква да бъде обсъдено от Европейския съвет през декември. Това заяви премиерът Николай Денков от Виена, където е на еднодневно посещение. Ветото на Австрия върху членството на страната ни в Шенгенската зона е основна тема на визитата и разговорите му с австрийския канцлер Карл Нехамер.

"Целта е да обясним на австрийското общество и на политиците, че за тях е по-добре България и Румъния да бъдат в Шенген. За тях това означава по-добре защитени външни граници на ЕС, по-малко миграция в Европа, по-евтини храни, по-ниска инфлация, по-голяма енергийна сигурност. Това са аргументи, които са ясни и кратки и ще ги обясняваме, докато бъдат чути", подчерта премиерът. 

По думите му днес на срещата с канцлера Карл Нехамер не се очаква отговор на въпроса дали до края на годината България ще стане член на Шенгенската зона, каквато амбиция има правителството. „Това е процес, който изисква решения на европейско ниво. Шенгенската зона позволява свободно движение на хора и стоки, защото това е добре за европейските граждани. Изключването на България и Румъния ощетява не само българите и румънците, но и гражданите на другите страни в ЕС заради затруднения внос на стоки. Това трябва да се обяснява така, че никой да не каже, че не го е чул. След това тези съобщения трябва да влязат за обсъждане на Европейския съвет и да се вземе решение, отчитайки всички гледни точки, включително и нашата. Това ще стане през декември”, посочи Денков. 

Очаква се въпросът за вдигането на австрийското вето за България и Румъния да бъде ключов. Въпреки напредъка на България и призивите на Европейската комисия, двете страни - Австрия и Нидерландия, продължават да отказват промяна в позициите си за присъединяването ни към Шенген.

До скоро очакванията бяха, че е възможно България и Румъния да получат „да” този октомври. През последните месеци обаче се заговори, че шансове сега няма, но е възможно България и Румъния да получат зелена светлина декември месец.

Управляващите у нас са категорични, че страната ни отговаря на всички критерии и няма причина повече да получаваме отказ. Заедно с премиерът в Австрия e вътрешният министър Калин Стоянов и заместник-министъра на външните работи Елена Шекерлетова. 

Източник: nova

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини