Затварят допълнителните помещения за незаконно пребиваващи чужденци в Любимец

Допълнителните помещения за незаконно пребиваващи чужденци в Любимец се затварят от 26 октомври, съобщи Министерството на вътрешните работи (МВР). Причината е намаляването на броя на настанените в специалните домове на Дирекция „Миграция"​. 

От МВР допълват, че решението е взето след анализ на тенденциите в развитието на обстановката с миграционния натиск, както и на прогнозата за продължаване на намаляване на броя на настанените в Специалните домове за временно настаняване на незаконно пребиваващи чужденци. 

От 26 октомври т.г. дирекция „Миграция" ще продължи да работи при основния си капацитет от 1060 места за настаняване. Данните към момента сочат, че от началото на октомври се наблюдава намаляване на броя на настанените в двата дома за временно настаняване на чужденци – в София и Любимец. От 1 октомври до момента средно дневната им запълненост се изчислява на 143% спрямо основния капацитет от 1060 места – средно дневно 1517 настанени.

Дирекция „Миграция" – МВР е структурата, отговорна за управлението на тези специални домове, където се настаняват незаконно пребиваващи граждани на трети страни с цел идентификация и обезпечаване изпълнението на мерките по връщането или експулсирането им. Основният капацитет за настаняване в двата дома е 1060 места – 400 в София и 660 в Любимец.

През първото полугодие на 2023 г. запълването на основния капацитет за настаняване в двата дома варираше от 31% до 60% на дневна база. През юли 2023 г. рязко се увеличи броят на настанените в домовете чужденци, а основният капацитет от 1060 места беше превишен с 16% - запълнеността достигна 116% на дневна база. Такова сериозно повишение на осреднения брой на настанените в домовете чужденци е отчетено и през следващите два месеца. През август основният капацитет бе запълнен средно до 215%, а през септември – до 212%. При превишаване на основния капацитет се отваря за използване и Инфраструктурният район с мултифункционално предназначение за нуждите на МВР в Любимец – площадка, на която са разположени контейнери с общо 1232 места.

През септември са задържани общо 2303 граждани на трети страни, от които 224 – на вход, 315 – на изход от държавната граница, без регистрация от органите на МВР. Общо 1764 са установени в незаконен престой във вътрешността на страната. Броят им е с 50,5% по-малко в сравнение с предходния месец – 4654 души, според данните на МВР относно миграционната обстановка в страната, показа проверка на БТА. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини