Проедлагат прагове за 7 вида наркотици при тестване на шофьори

Трима министри - на правосъдието Атанас Славов, на здравеопазването Христо Хинков и на вътрешните работи Калин Стоянов предлагат да има определени прагове за седем вида наркотици при тестването на шофьори. Идеите са разписани като изменения в наредба от 2017 г., а промените са публикувани за обществено обсъждане.

Идеята е да е ясно кога при положителен резултат, шофьорът е карал наистина под въздействието на наркотика. В момента текстът в закона гласи, че се санкционират шофьори, карали след употреба на наркотично вещество. Въведените прагове са за амфетамин, метамфетамин, кокаина, морфина и тетрахидроканабинола (THC).

"С предложените промени се въвеждат няколко основни изменения в процедурата на изследване за установяване употребата на наркотични вещества или техни аналози, като по този начин се допълват настоящите разпоредби и се създава необходимият цялостен надлежен ред за установяване на наркотични вещества и техни аналози у водачите на автомобили", пишат вносителите.

Сред другите идеи са, че тестът за наркотици вече задължително ще се потвърждава с кръвно изследване, а при отказ - ще се анализира остатъка от слюнка по него. ''Употребата на наркотични вещества или техни аналози, установена с тест, се потвърждава с химико-токсикологично лабораторно изследване на кръвна проба, а в случаите по чл. 5, ал. 4 - с химико-токсикологично лабораторно изследване на остатъчната орална течност (слюнка) по колекторния тампон на тест-касетата на теста, с който е установена употребата'', пише още в предложенията.

Измененията предвиждат граничните стойности за амфетамин да са 25 нг/мл, метамфетамин - 25 нг/мл, 3,4-метилендиоксиметамфетамин - 25 нг/мл, за тетрахидроканабинол се изследват две вещества и за всяко има съответен праг: тетрахидроканабинол - 1 нг/мл, и карбокси-Δ9-тетрахидроканабинол - 10 нг/мл. При кокаина също се изследват две вещества: кокаин - 10 нг/мл и бензоилекгонин - 75 нг/мл, за хероин се изследват: 6-моноацетилморфин - 5 нг/мл, и морфин с праг от 10 нг/мл.

''Към момента голям брой от лицата, установени с положителен резултат за употреба на наркотични вещества или техни аналози при предварителното изследване на орална течност (слюнка), отказват предоставяне на кръвна проба, което прави невъзможно доказването на употреба, респ. налагането на санкция. С предложената промяна, при подобен отказ като проба за изследване се изпраща тест-касетата от извършеното предварително изследване за допълнително лабораторно изследване чрез прилагане на доказателствен аналитичен метод'', пише още в мотивите на измененията.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини