Фон дер Лайен призова Скопие да приключи с промените в своята конституция

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова Северна Македония да приключи с промените в своята конституция.

От Скопие, където е на визита като част от обиколката си в страните от Западните Балкани, тя даде съвместен брифинг с премиера Димитър Ковачевски:

„Първите стъпки са направени в парламента ви и това е добра новина. Надявам се всички партии да се възползват от този момент, за да се придвижат напред. Защото сега наистина е моментът - в целия ЕС и в страните, които искат да се присъединят към него, за процеса на разширяване. Важно е да се улови този момент. Разбира се, знам колко много предизвикателства може да има в този процес, но съм сигурна, че ще можете да оправдаете вашата репутация на успешно мултиетническо общество“.

Урсула фон дер Лайен заяви още, че Европейският съюз планира да помогне на страните от Западните Балкани да продължат реформите, необходими за евроинтеграцията им с инвестиции от 6 милиарда евро. Северна Македония, Албания, Косово, Сърбия, Черна гора и Босна и Херцеговина трябва да се възползват от „прозореца на възможността“ за разширяването на ЕС и да работят за привеждане на своите страни в съответствие с европейските стандарти, допълни председателката на ЕК, която е на обиколка в страните от Западните Балкани.

България настоява българите да бъдат вписани като пълноправна част от гражданите на Северна Македония, преди да свали ветото си за присъединяване на страната към ЕС.

 

Източник: БНР

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Случаен виц

Последни новини