Тиквата - достъпната и вкусна суперхрана

Хелоуин мина, но сезонът на тиквите тепърва започва. Тя спада към род плодови зеленчуци, има различни сортове, но едно е общото - вкусна е, сладка е, подходяща е за различни рецепти както за основни, така и за десерти и не не последно място е много полезна.

С малкото си калории заради 94% водно съдържание, но висока хранителна стойност, тиквата се нарежда сред евтините и достъпни суперхрани, които трябва редовно да включваме в менюто си. Ето и няколко конкретни причини за това.

Тиквата е един от най-добрите естествени източници на бета каротин - антиоксидант, който в организма се превръща във важния витамин А. Той намалява риска от развитие на онкологични заболявания, астма и сърдечно-съдови заболявания, подпомага и здравето на очите като предпазва от дегенерация на макулата. Освен това действа като естествена слънцезащита и предпазва кожата от увреждане вследствие на UV лъчите.

Витамин А доказано подпомага функцията на имунната система и ни предпазва от вируси и грипове. А в комбинация с витамин С, който увеличава броя на червените кръвни клетки, имунните клетки стават по-ефективни и дори раните зарастват по-бързо.

Според различни изследвания, консумацията на тиква носи редица ползи за сърцето и сърдечно-съдовата система благодарение на фибрите, калия и витамин С в състава й. Приемът на достатъчно калий е също толкова важен, колкото намаляването на количеството приет натрий, твърдят учените.

Тиквата може да ни предпази и от развитие на диабет и да ни помогне да контролираме нивата на кръвна захар. Проучване на Trusted Source от 2019 г. показва, че комбинация от два растителни екстракта, единият от които е тиквени полизахариди, понижава нивата на кръвната захар при мишки.

Витамин С, витамин Е и бета каторинът са все важни вещества за здравето на очите, особено с напредване на възрастта, защото със своя антиоксидантен ефект ги предпазват от вредните външни влияния и естествените процеси в организма, които водят до нарушения в зрението като дегенерацията на макулата.

Антиоксидантите в тиквата предпазват организма и от свободните радикали, които предизвикват оксидативен стрес, който може да се окаже причинител на редица хронични, сърдечно-съдови и онкологични заболявания вследствие на увреждане на здрави клетки.

Освен на фибри и споменатите вече витамини, тиквата е богата и на рибофлавин, мед, манган, тиамин, фолат, пантотенова киселина, ниацин, желязо, магнезий, фосфор и витамин В6, предава Medical News Today. 

Тиквата има още един плюс - тя е много подходяща, ако искаме да отслабнем. За разлика от другите източници на въглехидрати като картофи и ориз, тя съдържа много малко калории, което значи, че може да си позволим да я консумираме в по-големи количества. А фибрите в състави й ще ни заситят за по-дълго.

Източник: lifestyle.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини