Ресторантьорите си искат 9% ДДС, но без да слагат пос терминали и със заплати на ръка

Сдруженията в ресторантьорския бранш отново въстанаха срещу финансовия министър Асен Василев, след като в понеделник Министерският съвет одобри окончателно промените в данъчните закони, преди да бъдат разгледани от парламента.

Този път недоволството е освен срещу евентуалното връщане ставката от 20% ДДС, която сега е 9% за заведенията, и срещу други идеи на министъра.

Сред тях:

Задължително поставяне на ПОС терминали за банково плащане в заведенията с 2,3,4 и 5 звезди

Плащане на заплатите на персонала по банков път за същата категория заведения

Въвеждане на патентен данък за заведения с до 100 000 лв. оборот

Преди ден Асен Василев най-общо заяви, че самите собственици на ресторанти са предложили, вместо да им се вдига от 9% на 20% ставката на ДДС, да се изсветлят приходите им, както и доходите на служителите.

„Що се отнася до ставката на ресторантьорите и хотели, получихме доста предложения от техните организации с това да се въведат ПОС терминали във всички заведения с 2,3,4 и 5 звезди. Да се плащат заплатите само по банков път в заведенията 2,3,4 и 5 звезди. Да има минимални ставки за персонал, които да са повече от минималната заплата. Ако го има всичко това, 9% могат да останат като временна мярка“, каза Асен Василев на заседатение на Министерския съвет.

Казаното изглежда не се е харесало на бранша, който отрича да е имал среща с Министерството на финансите и да са обсъждани промени. В позиция, подписана от Сдружението на заведенията в страната, Българската асоциация на заведенията с представител Ричард Алибегов, "Пампорово" и "Албена", както и от една от туристическите организации обявиха в обща позиция, че министърът на финансите "подвежда обществеността с информация от фантомни срещи с нашия бранш".

„Среща между бранша и финансовото министерство не е имало. Имаше покана към повечето браншови организации за среща на 24 октомври и ние върнахме писмо, с което казахме, че сме готови на среща, но не преди изборите, а след втория тур, защото за нас това щеше да е политическа среща“, каза и тази сутрин в ефира на bTV Емил Коларов, председател на Сдружение на заведенията в България.

Не става ясно каква е връзката между местните избори и заведенията, които ползват намалено ДДС. 9% ставка беше въведена като форма на помощ за бранша заради последиците от пандемията от COVID-19. Тя вече е удължавана два пъти и действието ѝ изтича в края на 2023 г.

Коларов нарече някои от предложенията на Василев „смехотворни, тъй като в някои заведения може да няма техническа възможност за ПОС терминал“.

Според него ресторантьорите не трябва „да бъдат карани да плащат на служителите си заплати по банков път, при положение, че няма изградена инфраструктура за това“.

"Има места, в които няма ПОС терминали. И съответно нашите персонали няма как да изтеглят заплатите си. Нито в малки населени места, нито в малки курортни градчета. На мен тази година ми се е случвало в голям курортен град да не мога на банкомата на конкретна банка няколко пъти да изтегля или да внеса пари поради простата причина, че беше развален или имаше опашка“ , сподели личен опит Коларов.

Отпадането на 9 % ДДС за ресторантьорите, плащене на заплатите по банков път и въвеждането на ПОС терминали във всички 2,3, 4 и 5 звездни заведения са само част от предложените данъчни изменения.

"Ако всичко това бъде прието, тогава 9% ДДС могат да останат като временна мярка, защото хазната ще събере повече отколкото, ако ДДС се върне на 20%. Изборът е на парламента - да приеме пакета за изсветляване или 20%", обясни Василев.

Промените в данъчните закони вече са внесени от Министерския съвет в Народното събрание и предстои разглеждането им преди да бъде внесен и проектът за държавен бюджет за 2024 г.

Източник: boulevardbulgaria.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини