Германия отбелязва 34-ата годишнина от падането на Берлинската стена

Кметът на германската столица участва днес във възпоменателна церемония по повод 34-ата годишнина от разрушаването на Берлинската стена, като отбеляза, че жителите на Източна Германия, които са се борили за обединението на страната под демократично управление, са проявили смелост и жертвоготовност, предаде ДПА, цитирана от БТА.

"Благодарение на хората, които през 1989 г. излязоха по улиците, за да отстояват свободата и демокрацията, днес можем да живеем в обединен град, който не е разделян от стена и бодлива тел и в който няма политически затвори", каза Кай Вегнер.

През нощта на 9 ноември 1989 г. източногермански полицаи отвориха пропускателния пункт към Западен Берлин, след като пред него се изви огромна опашка от граждани, които искаха да преминат. Това стана, въпреки че правителството на Германската демократична република беше наложило строга забрана за пътуване в Федерална република Германия и в западната част на Берлин. 

Падането на Берлинската стена бе отражение на драматичния колапс на комунистическото правителство в Източна Германия и след по-малко от година страната отново беше обединена, отбелязва ДПА.  

Кметът на германската столица подчерта отговорността на бъдещите поколения да предават спомените и историята на разделението и обединението на страната. "В днешно време особено ясно виждаме, че демокрацията, свободата и дори мирът не може да се вземат за даденост", отбеляза той.

Алекс Клаусмайстер, директор на фондация "Берлинската стена", подчерта важността на западните ценности, свързани със свободата. "Ценностите на свободата, заради които преди 34 години смелите хора в Източна Германия излязоха по улиците, днес са застрашени повече от всякога... Трябва да защитаваме тези ценности", заяви Клаусмайстер.

Възпоменателни церемонии имаше днес и на редица места в Източна Германия. 

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини