10 основни недостатъка на началника

Американски учени изтъкнаха 10 главни характеристики на "лошия" началник, които най-много не се харесват наподчинените му, съобщи ИТАР-ТАСС.

На първо място сред недостатъците е неумението и нежеланието му да общува със сътрудниците си. Отговаряйки на молбите на подчинените си, такъв ръководител обикновено заявява - "Това не е моя работа" или "Просто го направи и толкова".

Раздразнение у подчинените предизвиква и неумението на началника да ги изслушва, отбелязват психолози. Когато началникът непрестанно е зает с "неотложни дела", работниците престават да се обръщат към него за помощ.

На трето място е излишната самоувереност. Такъв началник вероятно може бързо да взема решения, но го прави самостоятелно, без да се съветва с никого.

Спонтанността е на четвърто място в Топ 10. В колектива с такъв началник непрестанно има спешни за изпълнение задачи, а подчинените не знаят какво ще му хрумне в следващата минута.

Следващата характеристика на "лошия" началник е неумението му да предостави на подчинените си възможност за професионално израстване. "Нужно е да обучаваш работниците си, да ги водиш напред. Именно това е главната задача на лидера", настояват учените.

Ако си прекалено старателен пред началника, това също е лошо. Защото подчинените на усърдния началник стават работохолици.

На сътрудниците не се харесват също липсата на дисциплина, нетактичността и неумението на началника да се съобрази със своя статус.

В края на класацията е "нечовешкото отношение към работниците". Подчинените също са хора, а добрият ръководител винаги трябва да има това предвид, напомнят учените.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини