„Вашингтон пост“: Украински военен е координирал атаката срещу „Северен поток“

Украински военен, служител на разузнаването, е координирал миналогодишната атака срещу газопровода „Северен поток“, съобщи „Вашингтон пост“, позовавайки се на анонимни източници в Украйна и Европа. Нападението нанесе значителни щети на тръбопроводите, минаващи от Русия за Германия, и засегна гражданска инфраструктура, отчасти собственост на западни компании.

До момента никой не е поел отговорност за взривовете от 26 септември 2022 г. край датския остров Борнхолм, които скъсаха три от четирите линии на системата, доставяща руски газ за Европа. Експлозиите причиниха масивни течове по тръбопроводите „Северен поток“ 1 и 2, които минават от Русия до Германия под Балтийско море.

Вашингтон и НАТО нарекоха това акт на саботаж, докато Москва го квалифицира като акт на международен тероризъм. Роман Червински, който е служил в специалните части на украинската армия и е управлявал екип от шестима души, отрича да е бил замесен.

Близо месец преди експлозиите и броени часове след като Г-7 обяви предстоящо ограничаване на цените на руския петрол, „Газпром“ спря доставките по „Северен поток 1“.

Взривяването на „Северен поток“ и предполагаемата роля на Червински в него се разглеждат като критичен момент в разбирането на по-широките стратегии и вътрешни конфликти в рамките на подхода на Украйна към продължаващата ѝ борба с Русия. Актът обтегна дипломатическите отношения с Украйна и предизвика остри реакции от страна на официални лица в САЩ.

Украинското министерство на външните работи и службата за вътрешна сигурност на Киев (СБУ) не са направили изявление, а говорителят на украинската армия каза пред „Ройтерс“, че „няма информация“ за твърдението.

Същевременно арестът на Червински по несвързани обвинения се възприема от някои като политическо отмъщение, свързано с критиките му към администрацията на президента Зеленски и предположенията, че е обект на руски шпионаж.

Историята накратко:

  •     Роман Червински, високопоставен украински военен, е свързан с атентата срещу газопровода „Северен поток“ - срещу ключова част от европейската енергийна инфраструктура;
  •     Той е заемал ръководни длъжности във военното разузнаване на страната, както и в Службата за сигурност на Украйна, СБУ, и е професионално и лично близък до ключови военни лидери и лидери по сигурността;
  •     Червински е ръководил логистиката на екипа, извършил нападението, но не е планирал операцията;
  •     Нападението е било насочено към гражданска инфраструктура, като в него са участвали партньори от западни държави;
  •     Червински отрича да е замесен, като приписва твърденията на руската пропаганда;
  •     Операцията илюстрира напрежението между военното и политическото ръководство на Украйна;
  •     Арестът на Червински по несвързани обвинения се разглежда като политическо възмездие;
  •     При планирането на операцията украинския президент Зеленски е бил държан в неведение.


Украйна е предприела много дръзки и секретни операции срещу руските сили, но атаката срещу „Северен поток“ се отличава, тъй като беше насочена към гражданска инфраструктура, изградена да осигурява енергия на милиони хора в Европа. Докато „Газпром“, руският държавен газов конгломерат, притежава 51 процента от „Северен поток“, западните енергийни компании, включително от Германия, Франция и Холандия, са партньори и са инвестирали милиарди в проекта. Украйна отдавна се оплакваше, че „Северен поток“ ще позволи на Русия да заобиколи украинските тръби, лишавайки Киев от огромни приходи от транзит.

Роман Червински, многократно награждаван 48-годишен полковник, който е служил в силите за специални операции на Украйна, е бил „координаторът“ на операцията „Северен поток“, твърдят източници, запознати с ролята и действията му. Той е управлявал логистиката и поддръжката на екип от шестима души, наел платноходка под фалшива самоличност и използвал оборудване за дълбоководно гмуркане, за да постави експлозивни заряди върху газопроводите.

Чрез своя адвокат Червински отрече каквато и да било роля в саботажа на тръбопроводите. „Всички спекулации за моето участие в атаката срещу „Северен поток“ се разпространяват от руската пропаганда без никакво основание“, каза Червински в писмено изявление за „Вашингтон пост“ и „Дер Шпигел“, които проведоха съвместно разследване на неговата роля.

Според хора, запознати с начина, по който е извършена операцията, Червински е получавал заповеди от по-високопоставени украински служители, които са докладвали на генерал Валери Залужний - най-високопоставеният военен офицер на Украйна. Те са се съгласили да предоставят информация и да обсъдят чувствителни подробности за бомбения атентат, при условие че останат анонимни.

След инвазията на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Червински е служил в подразделение на силите за специални операции на Украйна и е бил фокусиран върху съпротивителната дейност в райони на страната, окупирани от Русия, казаха хора, запознати с неговите назначения. Той докладва на генерал-майор Виктор Ханущак, опитен и уважаван офицер, който общува директно със Залужний.

Той също така е помагал за извършването на други секретни операции.

Червински беше арестуван през април и е държан в затвора в Киев по обвинения, че е злоупотребил с властта си, произтичаща от заговор за примамване на руски пилот да избяга в Украйна през юли 2022 г. Властите твърдят, че Червински е действал без разрешение и че в резултат на операцията са били разкрити координатите на украинско летище, използвани след това за руска ракетна атака, при която един войник загина, а други 17 бяха ранени.

Червински твърди, че не е отговорен за руската атака и че в опитите си да убеди пилота да лети за Украйна и да предаде своя самолет той е действал по заповед. В писменото си изявление за УП и „Дер Шпигел“ той заявява, че операцията по вербуването на руския пилот е одобрена от главнокомандващия Валерий Залужний и в нея са участвали части на СБУ, ВВС и Силите за специални операции.

Червински заяви публично, че подозира Андрий Йермак, един от най-близките съветници на Зеленски, в шпионаж в полза на Русия. Той нарича ареста и наказателното преследване политическо възмездие за критиките му към украинския президент Володимир Зеленски и неговата администрация. Освен това той обвинява администрацията на Зеленски, че не е подготвила страната за нахлуването на Русия в необходимата степен.

Участието на Червински в атентата срещу „Северен поток“ противоречи на публичните изявления на Зеленски, който отрича, че страната му е замесена. Операцията „Северен поток“ обаче е предназначена да държи Зеленски извън примката, твърдят хора, запознати с операцията, които са се съгласили да разговарят с „Вашингтон пост“.

Според разузнавателни доклади, получени от ЦРУ, за които се твърди, че са споделени от Джак Тейшейра от Националната въздушна гвардия на Масачузетс в „Дискорд“, всички участващи в планирането и изпълнението са докладвали директно на Залужний, така че Зеленски не би могъл да знаел за това. Длъжностни лица в много страни казаха насаме, че са уверени, че Зеленски не е одобрил лично атаката на „Северен поток“. Други тайни украински операции, насочени към руските сили, включително тази с руския самолет, също е трябвало да заобиколят украинския президент, твърдят хора, запознати с тяхното планиране.

През октомври 2022 г. руският президент Владимир Путин заяви, че службите за сигурност на страната му са предотвратили украинска атака срещу „Турски поток“. Холандското военно разузнаване също съобщи на американците, че украинците планират нападение срещу тръбопровода в Черно море.

В интервю за УП през юни Залужний каза, че ЦРУ никога не го е питало директно за каквато и да било атака срещу „Северен поток“. Той каза, че след експлозиите през септември 2022 г. е получил телефонно обаждане от ген. Марк А. Мили, тогавашният председател на Съвета на началник-щабовете, който го е попитал: „Ти имаш ли нещо общо с това?" „Много операции са планирани, много операции се провеждат, но ние нямаме нищо общо с това, абсолютно нищо“, отговорил Залужний. В интервюто той изказва предположението, че руските пропагандисти са се опитали да обвържат него и украинската армия с операцията.

Случаят с атаката срещу тръбопровода „Северен поток“ има значителни последици за международните отношения и дипломатическите взаимодействия. Той осветлява сложния и често пъти потаен характер на военните операции, имащи отношение към продължаващия конфликт между Украйна и Русия, и подчертава напрежението между военното и политическото ръководство, отбелязват Шейн Харис и Изабел Хуршудян - авторите на статията в „Вашингтон пост“ за участието на Червински.

По начина, по който е възпроизведена въз основа на разговорите с много запознати лица, неговата роля илюстрира сложната динамика и вътрешните съперничества на правителството по време на войната в Киев, където украинското разузнаване и военната власт често са в напрежение с политическото ръководство. Случаят дава допълнителни основания да се твърди, че операциите нерядко заобикалят украинския президент, за да се избегнат политически усложнения.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини