Денков ще подаде оставка, ако МВР-шефът не осъди полицейското насилие

Премиерът Николай Денков ще подаде оставка, ако вътрешният министър Калин Стоянов не осъди полицейското насилие и не накаже виновните полицаи. Това стана ясно от негово изявление пред журналисти в Министерски съвет.

Аз не мога да приема да бъда премиер в правителство, което бие хората по улицата, както ставаше преди, обяви още Денков. Ако искаме насилието да изчезне, всички държавни институции трябва да дават пример, че проявите на насилие са неприемливи. Огромна част от полицаите охраняваха протеста по начин, който може да служи за пример. Но тези, които използваха палките и биеха без причина, нямат място в редицата на полицията. Тези полицаи петнят МВР, обяви още той.

По-рано днес той се е срещнал с вицепремиера Мария Габриел, за да обсъдят дали трябва да бъде освободен вътрешният министър Калин Стоянов. Двамата се разбрали да се инициари анкетна коимсия в парламента, която да провери всички действия по време на протеста срещу БФС и действията на полицията

Ако той излезе и каже нещата, които аз казвам и тези полицаи напуснат, аз няма да имам проблем с него. Но ще имам проблем, ако продължава да замазва, каза още Денков по отношение на Стоянов. Преди това той го похвали, че бил блестящ по отношение на работата за влизане на България в Шенген.

Часове по-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов се хвърли яростно да защитава МВР-шефа и едновременно с това нападна премиера и особено Кирил Петков.

Ако има оставка на вътрешния министър Калин Стоянов, трябва да си отиде и премиерът акад. Николай Денков, коментира Борисов в Дулово на среща с кметовете в района.

„Професионалната работа се върши от професионалистите и полицаите. Министърът е политическо лице. На него трябва да му държим сметка не за подготовката на полицаите, а за Шенген, за охраната на границата, за заплати, за назначения“, допълни той.

По думите му „цялата разправия“ е, че МВР е останалото последното място, което „не може да изпълнява поръчки“.

Борисов отрече още веднъж вътрешният министър „да е техен“ и обясни как точно се е случил изборът му. „Когато започнахме да правим нещо, което да не прилича на Столичния общински съвет, ние от ГЕРБ направихме много компромиси. С Кирил Петков се разбрахме да изберат вътрешен министър, който да е неутрален, да си гледа работата, да е отдалечен от всички, просто професионалист. Тогава Петков предложи този министър. От самия министър разбираме, че два дни е молен да стане министър. Той служеше при Бойко Рашков, като шеф на БОП, така че това не са случайни хора, доведени отнякъде, доведени са от ПП. Впоследствие, по време на изборите, разбрахме, че ходят в министерството, кадруват с една цел – да преследват политическите опоненти. Това е истината“, разказа Борисов.

Борисов твърди, че Стоянов не е техен, но след баталиите около протеста срещу БФС, само той и Делян Пеевски го защитават.

Борисов твърди още, че с вътрешният министър имал само една среща в парламента. „На нея присъстваха Денков, Петков, Пеевски, Цонев, Халил, Атанасова, Мария Габриел, Лена Бориславова и др. Срещата беше какво правим по Шенген, какво се изисква от законодателната промяна в парламента. Това е единствената ми среща с него. Никога не съм се обаждал да кадрувам, да искам нещо от него. Така че, моля колегите, ако не са доволни от резултатите от изборите, ако искат да донапълнят с калинки вътрешното министерство ... да не се връщаме назад как охрана на Кирил Петков стана зам.-министър. Казах на Денков, че някой трябва да понесе отговорност, а той уволни Темелакиев“, коментира разхвърляно Борисов.

„Няма да угаждаме на Кирил Петков, че иска нещо. Да сложим и другия му бодигард да стане министър. Сложиха главен секретар, сложиха си 3-4 заместник-министри. Престанете вече“, каза още лидерът на ГЕРБ и добави: „Хората се вълнуват от оставката на Борислав Михайлов, не от тази на Стоянов. Няма да подкрепим той да подаде оставка“.

Относно вота на недоверие Бойко Борисов уточни, че е проявил мъдрост и търпение. „Чисто технологично - когато се провали и втори вот, ще се провали и трети, ако продължаваме по същия начин“, посочи той.

„Поканих Асен Василев, той дойде веднага в кабинета ми в парламента, дойдоха и председателят на Бюджетната комисия, и шефовете на парламентарни групи. Казах му, че неосноваелно завишените приходи трябва да бъдат махнати, дългът трябва да бъде с 1 млрд. по-ниско, да е прецизиран. Той уважи исканията ни и прояви разум“, отбеляза Борисов.

Източник: http://www.segabg.com

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини