Докторите препоръчват преминаването към лятно часово време да се преустанови

Най-вероятно за никого не е изненада, но специалисти по лечение на съня подновяват призива си за премахване на лятното часово време, заявявайки, че то е вредно за личното и общественото здраве и безопасност. 

"Като води до разминаване на часовника на човешкото тяло с естествената среда, лятното часово време увеличава рисковете за нашето физическо здраве, психическо благополучие и обществена безопасност", казва д-р М. Адел Риши, специалист по белодробни болести и сън в здравната система на Университета на Индиана в Индианаполис, в ново изявление, публикувано от Американската асоциация по медицина на съня (AASM). "Постоянното стандартно време е оптималният избор за здравето и безопасността." 

Още през 2020 г. групата отправи първия си публичен призив за премахване на лятното часово време, позовавайки се на "доказателства за повишени рискове от пътнотранспортни произшествия, сърдечносъдови инциденти и смущения в настроението след ежегодното "пролетно преместване" към лятното часово време" - макар че, разбира се, всички се чувстваме не на място с тазгодишното "връщане", което ни връща към стандартното часово време и също така създава усещането, че слънцето залязва още по-рано вечер. 

Заедно с AASM и 19 други професионални медицински организации Американската медицинска асоциация също подкрепя премахването на така наречените "сезонни промени на времето". 

Както посочва AASM в списанието Journal of Clinical Sleep Medicine, което публикува разширеното изявление, призоваващо за прекратяване на лятното часово време, медицинските специалисти са правили многократни опити за прекратяване на федералната промяна на времето както през 1973 г., така и напоследък от 2020 г. 
Въпреки че първият опит на лекарите беше много непопулярен, промените в общественото мнение доведоха до това, че по-късните опити на групата бяха посрещнати по-добре.

Дали ще се направи нещо по въпроса, предстои да разберем. Предложен закон, наречен "Закон за защита на слънчевата светлина", ще направи зимното часово време постоянно - за разлика от стандартното часово време, което искат лекарите. Този закон е приет единодушно от Сената на САЩ през 2022 г., но оттогава е в застой и не е внесен за гласуване в Камарата на представителите. "Когато се "връщаме назад" и губим допълнителния час от лятното часово време... ние жертваме икономията на енергия, намаляването на престъпността и икономическите ползи в полза на тъмнината", заяви сенаторът Ед Марки. Забележително е, че AASM всъщност се обяви против законопроекта за въвеждане на постоянно лятно часово време и заяви, че това усилие "пренебрегва потенциалните рискове за здравето, които могат да бъдат избегнати чрез въвеждане на постоянно стандартно време". 

Източник: hicomm.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини