Кой е Герт Вилдерс, възможният бъдещ нидерландски премиер

Герт Вилдерс, нидерландският популист, чиито антиислямски коментари доведоха до отправянето на смъртни заплахи срещу него, може да стане следващият лидер на Нидерландия, след като неговата „Партия на свободата“ поведе убедително пред съперниците си на предсрочните избори в сряда.

След 25 години в националната политика, без да заема длъжност, Вилдерс ще поеме преговорите за съставяне на коалиционно правителство и има добри шансове да стане министър-председател.

При преброяването на почти всички гласове „Партията на свободата“ има ясна преднина, с 10 места пред най-близкия си съперник - алиансът на лейбъристите и Зелената левица на Франс Тимерманс.
„Ще трябва да намерим начини да оправдаем надеждите на нашите избиратели, да върнем нидерландците като номер едно“, каза Вилдерс в първите си коментари след излизането на предварителните резултати, добавяйки: „Нидерландия ще бъде върната на нидерландците, цунамито на убежището и миграцията ще бъде ограничено."

Вилдерс беше осъден за дискриминация срещу мароканци за скандиране на предизборен митинг през 2014 г., когато попита събралите се дали искат повече или по-малко мароканци. След като привържениците скандираха „По-малко!", той отговори: „Ние ще се погрижим за това."

През 2021 г., когато Върховният съд потвърди присъдата му, той каза, че е жертва на „лов на вещици“ и на проблемите в правната система.


„Партията на свободата“ (PVV) на Вилдерс се представи най-убедително на предсрочните избори от създаването й преди 17 г.

Известен с острите си антиевропейски коментари в миналото, той смекчи тона си по време на предизборната кампания тази есен - ход, който според мнозина цели да даде шанс на партията му да влезе в правителството. Той ще трябва да работи с проевропейски партии, за да формира коалиция.

„Нидерландия първа"

Но такива отстъпки не се наблюдаваха в антиимиграционното му говорене, което спечели в крайна сметка първото място на „Партията на свободата“, при това с най-голямата подкрепа за 17-годишното й съществуване.

„Вече е достатъчно. Нидерландия не може да издържи повече. Сега трябва да мислим първо за собствения си народ. Границите са затворени. Нула търсещи убежище“, каза Вилдерс в телевизионен дебат в навечерието на изборите.


Вилдерс е една от най-разпознаваемите политически фигури в Нидерландия, но за личния му живот се знае малко

„Вилдерс е най-добрият участник в кампанията. Дори неговите политически опоненти ще признаят това“, убеден е Вилем Пост от мозъчен тръст „Клингендал институт“, откривайки прилики с бившия американски президент Доналд Тръмп, особено по разбирането му за „Нидерландия на първо място“.

Смъртни заплахи

Подстрекателските възгледи на Вилдерс за исляма предизвикаха отправянето на смъртни заплахи срещу него и той живее под силна полицейска охрана от години, след като нарече пророка Мохамед „педофил“, исляма - „фашистка идеология“ и „изостанала религия“, и иска да забрани джамиите и Корана в Нидерландия.

Неговите коментари предизвикаха понякога бурни протести в държави с многобройно мюсюлманско население от Египет и Пакистан до Индонезия.

Фен на Орбан

Виктор Орбан поздрави Вилдерс за победата в изборите в социалната мрежа Х, заявявайки, че ветровете на промяната са тук

Самопровъзгласил се за фен на националистическия унгарски премиер Виктор Орбан, Вилдерс призовава Нидерландия да си върне контрола върху границите си, да намали значително плащанията си към ЕС и да блокира приема на нови членове.

Вилдерс също многократно е казвал, че Нидерландия трябва да спре да доставя оръжия на Украйна, тъй като според него страната се нуждае от оръжия за собствена защита. Въпреки това нито една от партиите, с които той потенциално би могъл да състави правителство, не споделя тези идеи.

Политикът е една от най-разпознаваемите фигури в Нидерландия благодарение на боядисаната си руса грива, но за личния му живот се знае малко, освен че е женен за жена, родена в Унгария, и има две котки - които имат собствени акаунти в „Инстаграм“ и в Х.

В детска телевизионна програма миналата седмица Вилдерс каза, че обича да играе на Mario Kart на своята плейстейшън и да чете комикси за Доналд Дък.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини