Защо да ядем кестени през есента?

Кестените са ядки, които произлизат от храсти и дървета, принадлежащи към рода Castanea. Те растат с дебела и твърда външна обвивка, която е кафява и имат бяло ядливо ядро в центъра. Това ядро може да се консумира както сурово, така и варено.


Има много различни видове кестени и всички те имат подобни свойства и хранителни стойности. Те обаче не трябва да се бъркат с конските кестени. Четирите основни вида кестени, които се консумират са японски кестен, американски кестен, китайски кестен и европейски кестен.


Кестените съдържат големи количества диетични фибри, витамини, минерали, полезни мазнини и антиоксидантни съединения и могат да се използват за създаване на балансирана, здравословна диета.

Ползи за здравето

Предотвратяват диабет

Един от най-малко известните факти за диабета е, че той може да бъде успешно предотвратен с помощта на диетични фибри. Те също могат да регулират и управляват диабета. Хранителните продукти, които имат много диетични фибри, се считат за храни с нисък гликемичен индекс, тъй като те карат нивата на кръвната захар да се повишават по-бавно.

Това е предимство, което е изключително важно за диабетиците, тъй като тяхното лечение е свързано изцяло с контролиране на тяхната захар. Освен това те предотвратяват случайни спадове в нивата на захарта. Това е важно и за хора, които са предразположени към развитието на диабет, тъй като кестените могат да помогнат за предотвратяване на развитието на болестта на първо място.

Увеличават минералната плътност на костите

Медта и магнезият в кестените играят решаваща роля в поддържането на здравето на костите:

  •     Медта подобрява усвояването на желязото, което спомага за растежа и развитието на костите и засилва имунната система;
  •     Магнезият подобрява минералната плътност на костите заедно с други ползи за здравето.

Следователно кестените са полезни за предотвратяване или забавяне на появата на много заболявания, свързани с възрастта, като остеопороза.

Подсилват имунната система

Кестените съдържат големи количества витамин С, както и големи количества антиоксиданти, което ги прави чудесен хранителен продукт, който трябва да се включи в менюто за укрепване на имунната система. Витамин С играе жизненоважна роля в организма, тъй като помага да се стимулира производството на бели кръвни клетки, които са съществена част от имунната система, тъй като се борят с чужди болестотворни агенти.

Помагат на сърцето

Тъй като са източник на полифеноли като галова и елагова киселина, кестените могат да помогнат за защита на сърцето от оксидативен стрес. Кестените също са добър източник на калий, който е важен за регулиране на кръвното налягане.

Кестените са известни и с това, че подобряват здравето на сърдечно-съдовата система. Тялото се нуждае от добри мазнини, за да балансира холестерола и кестените са пълни с тях. Те намаляват всяко възпаление в тялото, което намалява риска от инфаркти, кръвни съсиреци, артроза и коронарна болест.

Облекчава проблемите с храносмилането

Кестените са пълни с диетични фибри, които насърчават растежа на полезни бактерии в червата. Диетичните фибри също така стимулират перисталтиката в червата, като помагат на тялото при изхождане и предотвратяват възпаление и дискомфорт.

Подобряват когнитивната функция

Кестените имат пряко въздействие върху мозъка и когнитивната функция. Тъй като съдържат големи количества различни видове витамин В, като фолат, тиамин, рибофлавин, те могат да помогнат за по-добър фокус и по-силна памет. Тези витамини са свързани с развитието на мозъка и неговата функция и следователно кестените са чудесно допълнение към диетата на децата.

Калият е известен с това, че увеличава притока на кръв към мозъка, като го поддържа добре наситен с кислород и ревитализиран, а също и като положително въздействие върху цялостното здраве на нервната система. Това също допринася за по-добра памет и концентрация.

Референции:

https://www.medicinenet.com/are_chestnuts_good_for_you/article.htm

https://www.bbcgoodfood.com/howto/guide/health-benefits-chestnuts

https://www.healthline.com/nutrition/chestnuts-benefits#9.-Delicious-and-easy-to-add-to-your-diet

https://www.webmd.com/diet/health-benefits-chestnuts

https://www.lybrate.com/topic/benefits-of-chestnuts-and-its-side-effects

 


 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини