След 50 години САЩ ще се върнат на Луната на 25 януари

Повече от 50 години след последната мисия Аполо, космически кораб на САЩ ще се опита отново да кацне на Луната на 25 януари, заяви ръководителят на компания, което може да бъде първата частна такава, която евентуално успешно би извършила кацане на лунната повърхност.

Спускаемият апарат, наречен Peregrine, няма да има никого на борда. Той е разработен от американската компания Astrobotic, чийто изпълнителен директор Джон Торнтън съобщи, че ще носи инструменти на НАСА за изследване на лунната среда в очакване на пилотираните мисии Артемис на НАСА.

Преди няколко години НАСА избра да възложи на американски частни компании да изпратят научни експерименти и технологии на Луната – програма, наречена CLPS (Commercial Lunar Payload Services).

Тези договори с фиксирана цена трябва да направят възможно предоставянето на транспортни услуги на по-ниска цена до Луната.

Това е трудна задача, защото от една страна "само около половината от мисиите, които са стигнали до повърхността на Луната, са успешни", а от друго - цената "за изстрелване и кацане на повърхността на Луната трябва да е за малка част от това, което иначе би струвало" по думите на Торнтън в сряда на брифинг за пресата в базата на неговата компания в Питсбърг.

"Така че със сигурност е плашещо предизвикателство. Ще бъда ужасен и развълнуван едновременно на всеки етап от това"., коментира Торнтън.

Стартът е планиран за 24 декември от Флорида на борда на първия полет на новата ракета от индустриалната група ULA, наречена Vulcan Centaur.

След това за сондата ще са нужни "няколко дни" да достигне лунна орбита, но ще трябва да изчака до 25 януари, преди да направи опит за кацане, така че условията за осветеност в целта за кацане да са оптимални, обяснява Торнтън.

Спускането ще се извърши автономно, без човешка намеса, но ще се наблюдава от контролния център на компанията.

През пролетта японският стартъп ispace вече се опита да стане първата частна компания, кацнала на Луната, но мисията завърши с катастрофа. Израел също претърпя неуспех през 2019 г. Само четири държави са кацнали успешно на Луната: Съединените щати, Русия, Китай и наскоро - Индия.

Освен с Astrobotic, НАСА е подписала договори и с други компании, като Firefly Aerospace, Draper и Intuitive Machines.

Последната трябва да излети на борда на ракета на SpaceX през януари.

"Ръководството на НАСА е наясно с рисковете и е приело, че някои от тези мисии може да не успеят", коментира Крис Кълбърт (), програмен мениджър на CLPS. "Но дори и всяко кацане да не е успешно, CLPS вече има въздействие върху търговската инфраструктура, необходима за установяване на лунна икономика,“ той каза.

Със своята програма Artemis НАСА иска да установи база на повърхността на Луната.

Източник: nauka.offnews.bg

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини