Румънски министри на здравеопазването с обвинения за покупка на ваксини срещу КОВИД-19

Екс румънски министри на здравеопазването с обвинения  за покупка на ваксини срещу КОВИД-19
Бившите румънски министри на здравеопазването Влад Войкулеску и Йоана Михаила се явиха днес в централата на Националната дирекция за борба с корупцията (DNA), за да бъдат запознати с повдигнатите им обвинения по дело за закупуване на ваксини срещу КОВИД-19 с щети, изчислявани на над един милиард евро, предаде агенция Аджерпрес.
 
Обвинения в злоупотреба със служебно положение в рамките на това дело са повдигнати на Влад Войкулеску, който бе министър на здравеопазването от декември 2020 г. до април 2021 г. като представител на сега опозиционната партия Съюз за спасение на Румъния (USR), и на бившата министърка на здравеопазването Йоана Михаила, тогава от USR, а сега член на друга опозиционна формация – РЕПЕР на бившия премиер Дачиан Чолош. Бившият премиер от Национално-либералната партия Флорин Къцу пък е обвинен в съучастие в злоупотреба със служебно положение "с особено тежки последици".
 
Влад Войкулеску заяви днес, че делото за закупуването на ваксини срещу КОВИД-19, образувано от румънската антикорупционна прокуратура, е уникално за Европа. 
 
„Има излишък (от ваксини) в цяла Европа. Когато говорим за излишъка, трябва да се замислим какво би означавало Румъния да не поръча като цяла Европа или да поръча малко. Това щеше да означава много хора да нямат достъп до ваксина. Още веднъж, това не бе мое решение. Цялото това дело е уникално в Европа. Никъде няма прокурор, който да разследва подобно политическо решение. Политическите решения са своевременни, според спешните нужди в конкретния момент: спасяване на човешки живот и задействане на икономиката“, каза Войкулеску.
 
Бившият министър на здравеопазването подчерта, че не е подписвал никакъв договор за закупуване на ваксини. 
 
Националната дирекция за борба с корупцията обвинява Войкулеску в злоупотреба със служебно положение с особено тежки последици и в съучастие в злоупотреба със служебно положение с особено тежки последици, а Михаила - в злоупотреба със служебно положение с особено тежки последици, информира Аджерпрес, като се позовава на DNA.
 
Йоана Михаила заяви пред журналисти след излизането си от DNA, че решението за количеството договорени ваксини срещу КОВИД-19 е било взето "солидарно в правителството" и "в съответствие със законовите разпоредби по онова време и с научните доказателства, които показваха, че ваксинирането е ефикасно". Тя напомни, че договорите са били резултат от преговорите между Европейската комисия и производителите на ваксини". 
 
"Страните членки бяха информирани и имаха възможността да останат в договора или да го откажат, а решението беше взето солидарно в правителството чрез меморандум", посочи Михаила, като отбеляза, че този меморандум е бил одобрен от министерството на финансите.
 
"В моя мандат не е изтекъл срокът на нито една от РНК-ваксините. Бяха продадени на страни като Дания или бяха дарени", посочи още бившият министър.
 
Йоана Михаила беше министър на здравеопазването от април до септември 2021 г., като зае поста след Влад Войкулеску, който беше третият поред здравен министър, уволнен от началото на пандемията в Румъния.
 
Според прокурорите на 10 и на 18 март 2021 г. Войкулеску, като министър на здравеопазването, в нарушение на законовите разпоредби и без никакви документи/анализ, доказващи необходимостта от покупката, е сключил сделка и е наредил плащане на допълнителна покупка на 14 445 798 дози ваксина (Пфайзер и Модерна), когато би трябвало да знае, че броят на лицата, отговарящи на условията за ваксинация, съобщен от румънската държава на Европейската комисия, е 10,7 милиона души и че договорените преди 1 януари 2021 г. дози ваксина (37 588 366 дози) биха били достатъчни за ваксинирането на повече от 23 милиона души.
 
В обвинението срещу Михаила се посочва, че в качеството си на министър на здравеопазването, в нарушение на законовите разпоредби и без никакви документи/анализ, доказващи необходимостта от покупката, е инициирала меморандум, одобрен на 13 май 2021 г. от заподозрения Флорин Василе Къцу в качеството му на министър председател в правителството на Румъния, който е довел до договарянето и плащането на допълнително количество от 34 099 623 дози ваксини на Пфайзер.
 
Председателят на партия Съюз за спасение на Румъния Каталин Друла коментира днес на пресконференция в Брашов, че делото за покупката на ваксините е лишено от съдържание, съобщава Аджерпрес. Според Друла делото няма нищо общо с бившия министър Влад Войкулеску, нито с бившия премиер от Национално-либералната партия Флорин Къцу.
 
"(…) Това е съдебна злоупотреба, досие, което няма никакво съдържание. Нещо повече, тя е насочена и срещу хора, които не са били във веригата на отговорност за поръчките за ваксини (…)", коментира Друла.
 
„Поръчките бяха направени на европейско ниво, Румъния поръча далеч под средното европейско ниво - 10 дози на човек, докато ние купихме 3 и нещо. А причината, поради която някои останаха неизползвани, е именно саботирането на ваксинацията“, каза лидерът на партия Съюз за спасение на Румъния.
 
Румъния е втората най-слабо ваксинирана държава в ЕС срещу КОВИД-19 след България.
 
Румънската антикорупционна прокуратура отбелязва, че в стратегията на Европейската комисия от юни 2020 г. за снабдяване с ваксини срещу КОВИД-19 беше предвиден централизиран подход за закупуване на ваксини чрез договаряне от страна на ЕК на предварителни споразумения с производителите от името на държавите членки. Ваксините трябваше да се разпределят между страните според броя на населението, а решението за приоритетно ваксиниране на определени групи бе оставено на държавите членки. Антикорупционната прокуратура уточнява, че страните членки са имали възможност да използват в срок от пет дни от уведомлението клауза за отказ, така че да не бъдат задължени да плащат вноски за ваксини, които са решили да не поискат. 
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини