„Лукойл Нефтохим“ от месеци купува руски петрол на цени над тавана

От ЕК отговорили на Агенция „Митници“, че не виждат проблем да се внася скъп нефт

От август месец насам България внася руски петрол на цена много над допустимия таван от 60$ за барел. Разкритието направи Мартин Владимиров, енергиен експерт от Центъра за изследване на демокрацията.   

Цената на суровината, преработвана в „Лукойл Нефтохим“, варирала, като е достигала 85 долара, което е наляло  490 милиона долара в бюджета на Русия, обясни Владимиров пред БиТиВи.

Парадоксално тази огромна пробойна в санкционния режим срещу Русия се е отворила преди повече от четири месеца със знанието и съгласието на институциите - наши и европейски.  

На 4 август Агенция „Митници“ е изпратила запитване до Европейската комисия дали в България може да се внася руски петрол на цена над 60$ за барел и отговорът от Брюксел е бил положителен, разказа Мартин Владимиров. Според него в ЕК не са взели предвид факта, че България получава доставките на петрол по море (таванът не се прилага само за нефт, доставят по тръбопроводи).

„Лукойл“ продължава да захранва руската хазна с огпомни печалби, обобщи експертът. А тепърва ще се пресмята как е ощетена България. Бургаската рафинерия наистина е внесла авансов данък от 400 млн. лева в българския бюджет, но вероятно ще си върне голяма част от тези средства, прогнозира Владимиров. Причината е, че „Лукойл Нефтохим“ години наред успяваше да докара счетоводството си на загуба и има право да „заличава“ със сегашната си печалба стари загуби.

 

Източник: http://www.segabg.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини