COP28: Срещата на върха за климата постигна "историческо споразумение"

Срещата на върха за климата на ООН в Обединените арабски емирства COP28 завърши с постигането на споразумение, което за първи път ангажира нациите с отказ от изкопаемите горива. Целта е да бъдат предотвратени най-лошите последици от изменението на климата.

Очаквано, срещата на върха за климата COP28 продължи след официалния ѝ край на 12 декември в ранните часове на сряда (13 декември), докато преговарящите се опитваха да постигнат споразумение за тазгодишната среща на ООН.

Малко след полунощ Органът по климата на ООН, който управлява процеса на Конференция на страните (COP), обяви, че текстовете на новите споразумения ще бъдат публикувани в 6 сутринта (4 ч. сутринта българско време), след което в 9:30 сутринта ще се проведе пленарна сесия с президента на COP28. Бъде ли постигнато споразумение, казваше се в това известие, страните ще го одобрят по време на тази пленарна сесия, а ако проблемите останат, може да се наложи по-нататъшно преработване на текста.

В исторически момент за глобалните усилия за смекчаване на негативните последици от изменението на климата представители от близо 200 държави се съгласиха да започнат да намаляват глобалното потребление на изкопаеми горива - сигнал за евентуалния край на ерата на петрола.

В постигнатото споразумение се призовава още за утрояване на капацитета за възобновяема енергия в световен мащаб до 2030 г., ускоряване на усилията за намаляване на въглищата и ускоряване въвеждането на технологии за улавяне и съхранение на въглерод, чрез които трудни за декарбонизиране индустрии да станат по-чисти.

:: Споразумението, сключено в Дубай на финала на започналите на 30 ноември тежки преговори, имаше за цел да изпрати мощен сигнал към инвеститорите и политиците, че светът вече е обединен в желанието си да скъса с изкопаемите горива, пише "Ройтерс". Според учените това е последната възможност и надежда за предотвратяването на климатичната катастрофа.

"За първи път светът се обединява около толкова ясен текст относно необходимостта от преход от изкопаемите горива", каза министърът на външните работи на Норвегия Еспен Барт Ейде за споразумението.

Повече от 100 държави лобираха усилено за включването в споразумението на COP28 на ангажимент за "поетапно премахване" на употребата на петрол, газ и въглища, но срещнаха силна опозиция от ръководената от Саудитска Арабия група производители на петрол ОПЕК.

Генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал Гайс каза в писмо от 6 декември до членовете и съюзниците на ОПЕК на COP28, че светът трябва да насочи усилията си към емисиите, а не към самите изкопаеми горива, сплотявайки държавите - производители на петрол, да се противопоставят на всяко споразумение, насочено срещу петрола.

Те твърдят, че изкопаемите горива могат да бъдат пречистени и да не оказват влияние върху климата чрез внедряването на технология, която може да улавя и съхранява емисиите на въглероден двуокис. Тази технология обаче е скъпа и все още не е доказала ефективността си в мащаб.

Сега, когато споразумението е сключено, държавите са отговорни за изпълнението на споразуменията чрез национални политики и инвестиции.

:: Президентът на COP28 и министър на промишлеността и модерните технологии на ОАЕ Султан ал Джабр нарече сделката "историческа", но добави, че истинският ѝ успех ще бъде в нейното изпълнение.

:: Генералният секретар на ОПЕК Хайтам ал Гайс каза в писмо от 6 декември до членовете и съюзниците на ОПЕК на COP28, че светът трябва да се насочи към емисиите, а не към самите изкопаеми горива, сплотявайки ги да се противопоставят на всяка сделка, насочена към петрола.

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Видеа по темата

Последни новини