„Антикорупционният фонд“ алармира, че съд неправомерно е върнал „Евролаб 2011“ на Капитан Андреево

Фондацията „Антикорупционен фонд“ (АКФ) алармира, че Върховният административен съд (ВАС) е взел поредно незаконосъобразно решение по казуса с фитосанитарния контрол на граничния пункт „Капитан Андреево“. На 15 декември съдът реши отново в полза на дружеството „Евролаб 2011“, като отмени заповедта на директора на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) от август 2022 г., с която беше наредено фитосанитарният и ветеринарномедицинският контрол, както и контролът на продукти от неживотински произход, да се извършват със съоръжения за разтоварване, отваряне и преглед на пратките, осигурени от Българска агенция по безопасност на храните.

„Евролаб 2011“ оспорва заповедта пред Административен съд - София-град (АССГ), който намира жалбата за неоснователна. Казусът стига до ВАС, където съдебен състав с председател Любомир Гайдов, и членове Еманоил Митев и Емил Димитров решава в полза на частното дружество, свързвано с Христофорос Аманатидис - Таки, издирван в миналото по подозрения за разпространение на наркотици.

„Заповедта цели да спре порочна практика, установена от години на „Капитан Андреево“, а именно частно дружество, което няма такива правомощия и едновременно е представител и на вносители на храни, на практика да има контрол върху осъществявания от БАБХ контрол за качество и безопасност на храните," смята Лора Георгиева, правен експерт в АКФ.

От 20 май 2022 г. БАБХ пое всички етапи от извършвания на границата с Турция фитосанитарен и ветеринарен контрол върху стоки, вноса от трети страни за сметка на частната фирма „Евролаб 2011“. Тогава заместник-министърът на земеделието Иван Христанов съобщи, че е получавал заплахи, а му е предлаган и подкуп, заради което му бе назначена и охрана. Според първоначалните данни за десет години България е загубила около 1 милиард лева от това, че проверките са правени от частна фирма. Опитите на БАБХ да си върне контрола върху граничния пункт обаче бяха оспорвани от „Евролаб 2011“ пред различни инстанции.

„След едно незаконосъобразно решение по казуса от юли миналата година, преди няколко дни ВАС отново се произнесе в разрез със закона, възпрепятствайки опитите на БАБХ да защити интересите на гражданите след години бездействие," каза Бойко Станкушев, директор на Антикорупционния фонд.

През февруари 2012г., БАБХ отдава под наем на новоучреденото дружество „Стоп груп“ ЕООД (със сегашно наименование „Интерпред еврологистик“ ЕООД) шест сгради на територията на ГКПП „Капитан Андреево“. Сградите са публична държавна собственост с предназначение за осъществяване на официален контрол на качеството и безопасността на храните. Според информацията на Антикорупционния фонд на служителите на БАБХ е разрешено да осъществяват официален контрол в тези сгради, но с посредничеството на служителите на частното дружество.

От фондацията допълват, че договорът за наем е със срок 10 години и е преподписан предсрочно, в 22:26 часа на 31.12.2021 г. с новоучреденото „Евролаб 2011“ ЕООД, с едноличен собственик Васил Димитров - дългогодишен служител на „Интерпред еврологистик“ ЕООД. От февруари 2012 г. до април 2022г., официалният контрол на храните се извършва в наетите сгради, а анализите на пробите за фитосанитарен контрол -- само и единствено в частната лаборатория „Евро лаб“, разположена в една от тези сгради. Освен такси за лабораторните анализи, фирмата събира и такси за разтоварването и товаренето на стоките, подлежащи на контрол.

От Антикорупционния фонд посочват, че според европейски регламент БАБХ е органът, който отговаря за осигуряването на ефективен официален контрол и действията по извършването му, като вземане на проби, товаро-разтоварна дейност и други, следва да се извършват само от служители и с оборудване на агенцията, освен ако самата БАБХ не реши да делегира част от задълженията си на трети лица.

„Със или без оспорваната от „Евролаб 2011“ в съда заповед, това е редът, по който следва да се осъществява официалният контрол," каза Георгиева.

В продължение на няколко месеца преди издаването на заповедта, БАБХ прави опити да осъществява контролната дейност в пълен обем и да събира установените от закона държавни такси. От април 2022г. БАБХ предприема стъпки да прекрати договорите за наем, както и фактическия монопол на „Евролаб 2011“ по лабораторно изследване.

Решението на ВАС от декември не е първото в полза на частното дружество. Отменената заповед е издадена след определение на съдебната институция от 19 юли 2022г., с което тя задължава БАБХ да прекрати възпрепятстването на служители на „Евролаб 2011“ да извършват товаро-разтоварна дейност на границата.

„Казусът „Капитан Андреево“ подхранва критичното отношение към приемането ни като пълноправен член на Шенгенското пространство и обяснява защо според някои анализатори България отговаря на определението за завладяна държава. Всяко забавяне в прекратяването на подобни порочни практики има нежелани последици за здравето на гражданите и националната сигурност и с решенията си ВАС по-скоро пречи на БАБХ да защити публичния интерес“, казва Станкушев.

 

Източник: dnevnik.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини