Вибриращи молекули унищожават ракови клетки

Раковите клетки могат да бъдат унищожени чрез вибрация на молекули – тя води до разкъсване на мембраните на клетките.

Използват се аминоцианинови молекули, които могат да се прикрепят към външната страна на клетките. Този вид молекули могат да бъдат стимулирани от инфрачервена светлина, която ги кара да вибрират. Това води до разкъсването на мембраните в раковите клетки и последваща клетъчна смърт.

По технологията за унищожаване на раковите клетки посредством силна вибрация не се работи за пръв път – други изследвания са разглеждали потенциала на молекулярни машини, които могат да бъдат стимулирани към непрестанно въртене, което уврежда повърхността на ракови клетки. Такива повърхности обаче изискват стимулиране посредством видима светлина.

Аминоцианиновите молекули предлагат по-голяма сила от предишните разработени методи – те са повече от един милион пъти по-бързи от предишните машини. Тези молекули също изискват активиране с инфрачервена светлина, което им позволява да достигнат дълбоко в тъканите. Химичните свойства на амицонианина, както и структурата им, позволяват те да работят в синхрон, когато са стимулирани. Движението на електрони в молекулата води до плазмони – процеси, които предизвикват вибрацията в молекулите. Плазмоните имат и друга функция – те са това, което позволява на аминоцианиновите молекули с раковите клетки, и пна молекулите да разкъсат мембраните на клетките.

Методът има 99% успеваемост в премахването на ракови клетки, показва н научното изследване, представено в Nature Chemistry.  

Всички атоми в една молекула са в постоянно движение, като има три вида движение – въртене, транслационно движение и вибрация. Използването на машинното движение на молекулата за увреждане на ракови клетки е подход, на който раковите клетки трудно могат да се противопоставят – те не могат да придобият резистентност към механичната сила на вибрацията, за разлика от устойчивостта им към химиотерапия, лъчетерапия или други методи.

Аминоцианиновите молекули се използват в медицината за откриване на заболявания – тяхната способност да се свързват с конкретни клетки ги прави багрила, които могат да помогнат на специалисти да засекат дадено заболяване. Ранното засичане на раково заболяване или друга жвиотозастрашаваща болест е ключово за навременното лечение с възможно най-малко странични ефекти и с най-голям шанс за успеваеомст. Периодичните прегледи и скрининг за ракови заболявания представлява група процедури, които помагат за установяването на рак преди неговото изразяване в симптоми.


Референции:
Nield, D. Scientists Destroy 99% of Cancer Cells in The Lab Using Vibrating Molecules. from https://www.sciencealert.com/scientists-destroy-99-of-cancer-cells-in-the-lab-using-vibrating-molecules
Ayala-Orozco, C. Molecular jackhammers eradicate cancer cells by vibronic-driven action. Retrieved 2023, https://www.nature.com/articles/s41557-023-01383-y

 

Източник: http://puls.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини