Израел: не можеш да кажеш „не“ на армията

В Израел и мъже, и жени минават през военна служба. Отказ не се приема, освен в крайни случаи. Напоследък все повече млади хора обаче отказват да служат.

„Ако съм против окупацията, против войната в Газа, ако искам да живея в мир, трябва да откажа военната служба“, казва 17-годишният Идо Елам пред АРД. „Иначе това кръвопролитие ще продължи вечно."

След 11 месеца момчето трябва да се яви в една казарма край Тел Авив - датата вече е определена. Но Идо Алам иска да откаже - по морални съображения. А това в Израел не е позволено, посочва германската обществено-правна медия.

Военната служба е „обединяващ елемент"

Повечето израелци влизат в армията на 18-годишна възраст. Мъжете обичайно служат две години и половина, жените - две години. Допускат се и изключения, например по религиозни причини: много ултраортодоксални евреи например не служат в армията, повечето израелци от арабски произход - също. По официални данни около две трети от мъжете и над половината от жените отбиват военната си служба.

Тя е свързващ елемент за израелското общество, пише АРД. За много млади хора защитата на страната е нещо, което се разбира от само себе си, а онзи, който не участва в тази мисия, бързо се превръща в аутсайдер. Идо Елам е наясно с това - натъква се на много омраза в социалните мрежи. „Получавам смъртни заплахи. Наричат ме идиот, предател. Казват, че съсипвам страната и трябва да замина“, разказва момчето.

Приятелите и семейството му се притесняват, че отказът от армията може да има и неблагоприятни професионални последици за него. В Израел без армия няма и кариера, отбелязва АРД.

„За щастие семейството ми много ме подкрепя. Израснал съм в семейство с много леви убеждения“, обяснява Идо Елам. Той споделя и какви съвети е получил от майка си: „Тя иска да се опитам да получа документ - че съм неподходящ по психологически причини, например. Притеснява се, че ще трябва да отида в затвора. Това не е шега."

Всеки, който откаже да служи в армията в Израел, първо влиза в ареста, след което го изправят и пред военен съд. Обикновено това води до затвор от няколко седмици. Ако и оттам нататък не иска да влезе в армията, отново попада зад решетките. Но може пък комисия да обяви наборника за негоден - по психологически причини.

Елам иска да даде пример

Не всички в израелската армия са на фронта - има и хора, които работят в офиси или например са музиканти. Идо Елам свири на бас китара и приятели го съветват да се присъедини към някой армейски състав.

17-годишният младеж обаче изключва този вариант. С отказа си той иска да даде пример на другите. „Хората, които са срещу окупацията, но не са се решавали да откажат, сега могат да премислят и да се присъединят към борбата ни“, казва момчето.

За него идеята за промяна на армията отвътре изглежда безперспективна. Водещите военни в неговите очи са радикални заселници. Елам нарича „фашисти“ премиера Бенямин Нетаняху и неговите ултрарелигиозни и радикалнодесни коалиционни партньори.

„Просто не мога да го направя"

Неговото решение да откаже да влезе в армията е било взето още преди избухването на войната в Газа, а сега младият израелец само се чувства убеден в правотата си. „Война в Газа има почти всяка година, а сега и тази сухопътна офанзива - това още веднъж укрепи решителността ми. Просто не мога да го направя“, казва той, цитиран от АРД.

При предишни войни неведнъж се е случвало войници да напускат службата. Миналото лято хиляди резервисти също обявиха, че повече няма да участват като доброволци в ученията в знак на протест срещу планираното от Нетаняху преструктуриране на съдебната система в страната.

Официални данни за това колко души отказват да служат в Израел по морални съображения няма - само малцина обявяват решението си публично. Медиите почти никога не пишат за това. В Израел отказът от военната служба е табу, пише АРД.

 

Източник: http://www.dw.com

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини