Могат ли страните от БРИКС+ да разтърсят световния ред?

През 2024 г. клубът на страните от групата БРИКС ще удвои „политическия“ си обем, тъй като неговите членове ще се увеличат от 5 на 10. С това разширяване големите нововъзникващи икономики се надяват да засилят влиянието си на международната сцена, изтъква RFI.

На 1 януари Саудитска Арабия вече официално се присъедини към групата БРИКС, съобщи саудитската държавна телевизия.

През август саудитският външен министър принц Фейсал бин Фархан заяви, че кралството ще проучи подробностите преди предложената дата за присъединяване 1 януари и ще вземе „съответното решение“. БРИКС е „изгоден и важен канал“ за укрепване на икономическото сътрудничество, допълни той.

Присъединяването на Саудитска Арабия идва на фона на геополитическото напрежение между САЩ и Китай, който непрекъснато засилва влиянието си в кралството. Въпреки че поддържа тесни връзки със Съединените щати, Саудитска Арабия все повече следва свой собствен път на фона на опасенията, че Вашингтон се ангажира все по-малко отколкото в миналото със сигурността в Персийския залив.

Китай, най-големият клиент на петрола на Саудитска Арабия, е в основата на призивите за разширяване на БРИКС, за да може организацията да се превърне в противотежест на Запада.

Преди 20 години БРИК беше просто съкращение, измислено от един икономист от американската банка Goldman Sachs, за да се обозначат големите икономики с обещаващо развитие: Бразилия, Русия, Индия и Китай. Десет години по-късно тя се превърна в междуправителствена организация, към която бързо се присъедини Южна Африка. От 1 януари тя беше подсилена освен с включването на Саудитска Арабия, но и с Обединените арабски емирства, Иран, Египет и Етиопия, които бяха поканени на срещата на върха през август 2023 година. Така БРИКС се превръща в нов полюс, обединяващ интересите на Юга. Макар че Аржентина промени тотално курса си след избирането на ултралиберала Хавиер Милей за президент, други страни изразяват силното си желание да се присъединят към нея: Пакистан, Нигерия, Алжир и дори Турция.

Засега БРИКС е само една мечта, тъй като в икономически план все още има малко конкретни ползи за нейните членове

В действителност има твърде големи различия между Китай, тежката артилерия на групата, който преживя свръхбърз растеж, и Индия и останалите три други исторически основателки, чийто растеж е доста по-бавен. И те никога не са възнамерявали да хармонизират своите икономики. Търговията между тези страни също е ограничена. Тя все още е в голямата си степен силно ориентирана към западните пазари. И накрая, БРИКС са много отслабени и от историческите спорове помежду им като граничния конфликт между Китай и Индия.

Въпреки всички тези разтогласия, те имат един общ стремеж: да се освободят от долара и в резултат на това от господството на МВФ и Световната банка. Това е голямата цел на БРИКС, тяхната амбиция и техният спойващ елемент. Това е и приоритетът на Русия, която тази година е председател на БРИКС. Подложена на режима на санкции, тя несъмнено е страната, която има най-голямо желание да се постигне напредък в реализирането на тази цел.

Разполагат ли БРИКС с възможностите да осъществят амбициите си?

На тях се пада само една трета от световния БВП, докато на Г7 повече от половината. При такова съотношение на силите не е очевидно как ще се събори световния финансов ред, установен след края на Втората световна война. Но с присъединяването на новите членове ситуацията частично се променя. След разширяването, БРИКС се превръща преди всичко в демографска сила, тъй като обединява почти половината от населението на света. Това е голяма сила на фона на демографската криза в западните страни.

Второ, с присъединяването на водещата страна в ОПЕК, Саудитска Арабия, както и на ОАЕ и Иран, организацията се превръща в нова енергийна сила, на която се падат 44% от световните доставки на петрол. Това може да бъде могъщ лост в случай на криза. И именно в търговията с черно злато започна замяната на долара. За износа си на въглеводороди Емирствата и Саудитска Арабия вече са склони да приемат разплащания в индийски рупии и китайски юани.

 

Източник: ikj.bg

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини