Кой ще наследи Столтенберг в НАТО?

Октомври 2024 г. - повратен за НАТО момент, в който начело на Алиансът трябва да застане нов генерален секретар. Кой ще заеме мястото на Йенс Столтенберг обаче все още не е ясно. В момента естонският министър-председател Кая Калас, латвийският външен министър Крисиянис Каринс и отиващият си холандски премиер Марк Рюте потриват ръце за поста. Кой от тях ще седне на мястото на Столтенберг е въпрос на надпревара, която се води при закрити врата и неясни правила.

Каква е процедурата за избор на генерален секретар на НАТО

Няма ясно разписана формална процедура за избор на генерален секретар на военния алианс. Това се случва след постигнат консенсус между всички държави-членки на пакта. Мандатът е 4-годишен. През юли мандатът на Йенс Столтенберг беше удължен за безпрецедентен четвърти път до 1 октомври 2024 г., след като държавите не постигнаха консенсус за негов наследник.

Постът на генералния секретар на Алианса е важен. Това лице отговаря както за управлението на процеса на консултациите при вземането на решения, така и за гарантирането, че тези решения все пак се изпълняват.

„Тефлоновият Марк“*

За първи път от 13 години името на Марк Рюте не беше в бюлетината на последните избори в Холандия. Най-дълго управлявалият Нидерландия премиер обяви, че напуска политиката завинаги и се впусна в надпреварата за най-високия пост в НАТО. Рюте е спряган за подходящ да заеме поста на Столтенберг, защото се смята, че той би управлявал трансатлантическия съюз за сигурност със същата твърда ръка като него в тези турбулентни времена.

Въпреки очевидното изграждане на консенсус около Рюте, холандецът може да се сблъска с неодобрението на унгарския премиер Виктор Орбан. Някои анализатори твърдят, че решението на Нидерландия да вдигне блокадата за членството на България и Румъния в Шенген е била именно, за да може Рюте да си осигури подкрепа за поста на генерален секретар.

*Метафората се използва в случаи, в които дадено лице успява да запази добрата си репутация, въпреки скандалите около него.

‘Cherchez La Femme’*

Още един премиер, при това жена - Кая Калас от Естония проявява интерес към позицията на Столтенберг. Досега начело на Алиансът не е заставала жена. Изглежда подходяща за поста - поддръжник е на идеята, че Украйна трябва да стане член на НАТО, категорично смята, че Русия трябва да бъде изправена на съд за военни престъпления. Но наскоро се появи информация, че съпругът й има предполагаеми бизнес връзки с Москва.

‘Cherchez La Femme’ е френски израз, който в буквален превод означава „търсете жената“. Използва се често в детективските фантастични романи и предполага, че една мистерия може да бъде разрешена чрез намирането на „фаталната жена“.

„Нищо не е решено, докато всичко не е решено"

Наблюдателите не изключват кандидат в последния момент, който може да отметне повече от неофициалните квадратчета като изисквания.

 

Източник: frognews

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.
Последни новини