С данъчно облекчение за деца е първата приета декларация в НАП-Смолян

На 10 януари започна данъчна кампания 2024 г. за подаване на декларации за доходите на физическите лица по електронен път, по пощата и в офисите на приходната агенция. Първата приета декларация в  офиса на НАП Смолян  е на лице получило доходи  от трудови правоотношения и ползва данъчни облекчения за едно дете не навършило пълнолетие. Преди подаване на годишна данъчна декларация с цел ползване, на което и да е данъчно облекчение, лицата първо трябва да проверят дали имат неплатени задължения към държавата и при наличие на такива първо да ги платят, и тогава да подават документи.
В началото на март, след подаването на данните от работодатели и платци на хонорари, ще бъде достъпна и предварително попълнената декларация за доходите, която се подава с ПИК или електронен подпис през Портала за електронни услуги на НАП. В нея ще бъдат автоматично нанесени данни за получени през 2023 г. доходи от трудови правоотношения, граждански договори и хонорари, доходи от наем за имоти, чийто наематели са юридически лица и други.
Срокът за ползване на 5% отстъпка за ранно деклариране и плащане е 1 април, първият работен ден след 31 март,  а крайният срок за обявяване на доходите и плащане на дължимия данък е 30 април.
Лицата, извършващи дейност като търговци, еднолични търговци и земеделски стопани, избрали този ред за облагане, подават декларациите си от 1 март до 1 юли. Това е срокът, в който и фирмите трябва да декларират корпоративен данък / чл.92 от Закона за корпоративното подоходно облагане/, данък върху разходите, данък върху приходите на бюджетните предприятия, както и данък върху дейността от опериране на кораби. Срокът за плащане на тези данъци е 1 юли.
От НАП съветват данъкоплатците да ползват електронните услуги на приходното ведомство, достъпни с ПИК или КЕП, за да си спестят време и посещенията в офисите на приходната агенция и пощенските станции.
Допълнителна информация за декларирането на доходите за миналата година може да бъде получена на телефоните на Информационния център на НАП на 02 9859 6801 и 0700 18 700, на цена според тарифите на съответния оператор, както и в сайта на приходната агенция.
       

Източник: Smolyan.bgvesti.NET

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Трябва да сте регистриран потребител за да можете да коментирате. Правилата - тук.

Още новини

Последни новини